ua en ru

Азіатські ринки акцій виросли услід за рішеннями Народного банку Китаю і провідних центробанків світу

Азіатські ринки акцій завершили торговий день зростанням на тлі новин з КНР, де Народний банк Китаю (центробанк країни) скоротив резервні вимоги до комерційних банків на 50 базисних пунктів. Резервні вимоги понижені вперше майже за 3 роки, що, на думку аналітиків, знаменує початок циклу пом'якшення монетарної політики КНР на тлі збільшених ризиків "жорсткої посадки" другої за величиною економіки світу. До цього ЦБ КНР знижував резервні вимоги в грудні 2008 р. в розпал глобальної фінансово-економічної кризи після банкрутства Lehman Brothers.

Ще одним позитивним чинником, що викликав зростання котирувань на світових біржах, стало те, що провідні світові центробанки - Федеральна резервна система (ФРС) США, Банк Канади, Європейський центробанк, Банк Англії, Банк Японії і Швейцарський національний банк - оголосили про нові скоординовані заходи підтримки глобальної фінансової системи і домовилися про тимчасові двосторонні свопи для надання ліквідності в будь-якій валюті.

На цьому фоні гонконзький індекс Hang Seng Index виріс на 5,63% - до 19002,26 пункту, шанхайський Shanghai Composite Index підвищився на 2,29% - до 2386,86 пункту, тайваньський індекс TAIEX підвищився на 3,98% - до 7178,69 пункту (зростанням котирувань наголосилися всі сектори), сінгапурський індекс Straits Times Index (STI) підвищився на 2,5% - до 2770,16 пункту, японський індекс Nikkei підвищився на 1,93% і склав 8597,38 пункту.