ua en ru

Азербайджан запускає проект газопроводу в обхід Росії вартістю 28 млрд дол

Азербайджан запускає проект газопроводу в обхід Росії вартістю 28 млрд дол. Про це повідомляє ВВС.

У Баку відбулася урочиста церемонія підписання договору про розробку газового родовища "Шах Деніз 2". Газ з дна Каспію буде доставлятися до Європи через Грузію, Туреччину і Грецію. Консорціум, який розробляє "Шах Деніз 2" також побудує трансадріатичний газопровід з Греції до Італії. Будівництво магістралі оцінюється щонайменше в 28 млрд доларів.

На церемонії підписання договору Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що "Шах Деніз 2" "змінить енергетичну карту регіону. Азербайджанський газ тепер буде надходити на ринки, в ньому найбільш нужденні".

На думку аналітиків, рішення консорціуму, який розробляє "Шах Деніз 2", побудувати трансадріатичний газопровід забиває останній цвях в труну європейського проекту газопроводу "Набукко", який мав завершуватися в Австрії.

В консорціум входять компанії ВР (оператор проекту), Statoil (Норвегія), SOCAR (Азербайджан), "Лукойл", Total (Франція), NIOC (Іран) і TPAO (Туреччина).

Statoil несподівано заявила, що скорочує свою частку в консорціумі з 25,5% до 15,5%.

Консорціум сподівається до 2019 р. добувати на "Шах Деніз 2" 16 млрд кубічних метрів газу в рік. 6 мільярдів дістануться Туреччині і Грузії, решта буде надходити в Європу.

На даний момент Європейський союз імпортує 60% необхідного йому природного газу, більше чверті - з Росії.