ua en ru

Азербайджан збільшить поставки газу до Болгарії та ЄС

Болгарський державний енергетичний холдинг BEH і державна нафтогазова компанія Азербайджану ДНКАР підписали угоду про збільшення поставок азербайджанського газу в Болгарію і Євросоюз. Про це повідомило міністерство енергетики Болгарії, передає Reuters.

Болгарія, споживає в рік 3-4 млрд куб. м газу, переважно російського, шукає нових постачальників і планує закуповувати в Азербайджану до 1 млрд куб. м щорічно з 2014 р. Для цього їй необхідно побудувати сполучний газопровід з Туреччиною.

За словами прем'єр-міністра Болгарії Бойко Борисова, який перебуває з офіційним візитом в Азербайджані, Брюссель повинен дозволити будівництво цього газопроводу, щоб урізноманітнити джерела поставок до Європи.

"Якщо нам не дозволять будувати з'єднувальний газопровід ... то слово "диверсифікація" не буде означати нічого, - заявив Борисов. - Особливо з урахуванням того, що Набукко, швидше за все, буде побудований десь в дуже віддаленому майбутньому".

Майбутнє проекту Набукко, що колись був кращим проектом ЄС для поставок азербайджанської нафти, стає все більш туманним. У середу угорська нафтова компанія MOL знову піддала перспективи Набукко сумніву, не затвердивши річний бюджет компанії, що займається проектом, а в четвер заявила, що готова продати частку в проекті.

ЄС у відповідь заявив, що Угорщина хоч і важлива для Набукко, але не є його головним учасником.

Нагадаємо, 11 квітня повідомлялося, що в найближчі роки Азербайджан зможе скласти серйозну конкуренцію "Газпрому" на європейському газовому ринку. До 2025 р. країна планує вдвічі наростити видобуток газу - до 50 млрд куб. м. У результаті азербайджанський газ може зайняти більше 7% європейського ринку, прогнозують експерти.