ua en ru

Азербайджан до 2025 р. планує вдвічі наростити видобуток газу - до 50 млрд куб. м на рік

У найближчі роки Азербайджан зможе скласти серйозну конкуренцію "Газпрому" на європейському газовому ринку. До 2025 р. країна планує вдвічі наростити видобуток газу - до 50 млрд куб. м. У результаті азербайджанський газ може зайняти більше 7% європейського ринку, прогнозують експерти.

Видобуток газу в Азербайджані до 2020 р. складе 30 млрд куб. м, а до 2025 р. збільшиться до 50 млрд куб. м, розкрив вчора плани по видобутку глава Державної нафтової компанії Азербайджану (ДНКАР) Ровнаг Абдуллаєв, передає Прайм. В минулому році видобуток газу склав 26 млрд куб. м, при цьому з 2004 р. вона збільшилася більш ніж уп'ятеро.

Прогноз по видобутку істотно збільшує потенційний обсяг експорту азербайджанського газу в Європу. Вже в найближчій перспективі країна зможе експортувати до 24 млрд куб. м газу: саме таку потужність повинен мати трубопровід для транспортування азербайджанського газу в Європу, повідомив президент BP Azerbaijan (оператор родовища Шах-Деніз) Рашид Джаваншир. Крім газу з Шах-Деніза (запаси - 1,2 трлн куб. М), видобуток на якому з початком розробки другої фази складе 16 млрд куб. м на рік, газопровід повинен транспортувати додатковий газ і з інших родовищ Азербайджану. В даний час в країні розробляються родовища Умід (можливий обсяг запасів - 200 млрд куб. М газу), Бабек (400 млрд куб. М) і Абшерон (340 млрд куб. М), відзначив Ровнаг Абдуллаєв. Всього, за його словами, доведені запаси вуглеводнів Азербайджану оцінюються в 4,5 млрд т у.п., а передбачувані запаси можуть досягати 10 млрд т у.п.

Експортувати видобувається газ Азербайджан планує по Трансанатолійскому трубопроводу (TANAP), який протягнеться з сходу на захід Туреччини до кордону з Болгарією або Грецією. Меморандум про його будівництво Азербайджан і Туреччина вже підписали в грудні минулого року. Мінімальна пропускна здатність трубопроводу складе 16 млрд куб. м на рік, з них 6 млрд куб. м газу буде поставлятися в Туреччину і 10 млрд куб. м - в Європу. При цьому BP розглядає два основних напрямки поставок - до Італії (газопровід TAP) або Південно-Східну і Центральну Європу, куди входять проекти Nabucco і SEEP (Південно-Східноєвропейський газопровід). SEEP передбачає транспортування газу з Туреччини в країни Східної Європи окремими інтерконекторів, в тому числі в Болгарію, Румунію, Угорщину і Австрію.

"У цьому десятилітті Азербайджан буде серйозним конкурентом" Газпрому ", - вважає виконавчий директор East European Analysis Михайло Корчемкін. У порівнянні з російським газом собівартість азербайджанського газу на кордоні ЄС (і особливо на кордоні Туреччини) значно нижче." Тому Азербайджан зможе експортувати свій газ за нижчими цінами, ніж "Газпром", але при цьому мати більш високий прибуток ", - пояснює експерт. В даний час вартість азербайджанського газу для Туреччини коливається в районі 230-250 дол за 1 тис. куб. м.

"Тим не менш, незважаючи на зростання конкуренції, частка" Газпрому "на європейському газовому ринку як і раніше буде залишатися вище 25%", - додає директор департаменту due diligence "2К Аудит - Ділові консультації/Морісон Інтернешнл" Олександр Шток. Азербайджан при найоптимістичнішому сценарії зможе зайняти 6-7,5% європейського ринку, підрахував він.
До 2007 року Азербайджан був імпортером російського і середньоазіатського природного газу, проте з початком видобутку на родовищі Шах-Деніз країна перетворилася на експортера палива. У 2010 році, за даними Статистичного огляду BP про стан світової енергетики, Азербайджан експортував 6,45 млрд куб. м газу, в тому числі 4,35 млрд куб. м до Туреччини, 1,03 млрд - до Грузії, 0,35 млрд - до Ірану, ще 0,73 млрд куб. м газу закупив "Газпром". У січні цього року "Газпром експорт" і ДНКАР домовилися про збільшення поставок азербайджанського газу до Росії до 3 млрд куб. м.

Нагадаємо, вчора з посиланням на джерело повідомлялося, що прийняття законопроекту № 10305 (ініційований Кабінетом міністрів України про внесення зміни до статті 2 закону України "Про здійснення державних закупівель") необхідне для укладення договорів на поставку газу, що видобувається на шельфі Каспійського моря. "Ми вийшли на підписання угоди з одним з видобувачів газу в Азербайджані. Після будівництва ЗПГ-терміналу в Грузії цей газ планують поставляти на європейські ринки, де ми готові його купувати", - зазначає співрозмовник.