ua en ru

Азербайджан зацікавлений в участі України в будівництві Трансанатолійского газопроводу

Азербайджан зацікавлений в участі України у будівництві Трансанатолійського газопроводу. Про це заявив міністр промисловості і енергетики Азербайджану Натиг Алієв, пише "Комерсант-Україна".

"Трансанатолійський газопровід - це газопровід країн-учасників і виробників газу. Я просто не бачу доцільності участі України. Адже країна - виробник не газу, а газопровід не проходить по її території", - пояснив він.

У грудні 2011 р. Азербайджан і Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення консорціуму для будівництва Трансанатолійського газопроводу. Трубопровід протяжністю близько 2000 км планується прокласти з Азербайджану через Грузію до Туреччини і далі в країни Європи. Його пропускна спроможність на першій стадії складе 16 млрд кубометрів газу в рік, з яких 6 млрд кубометрів будуть використовуватися турецькими споживачами, а 10 млрд кубометрів - поставлятися в європейські країни. На другому етапі планується збільшення обсягу поставок до 24 млрд кубометрів. Введення газопроводу в експлуатацію заплановано на 2017 р. і буде приурочений до початку видобутку газу на другій черзі азербайджанського родовища Шах-Деніз. За попередніми оцінками, вартість проекту - 5-6 млрд долл.

Про намір України брати участь у будівництві Трансанатолійського газопроводу восени минулого року заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. За словами тодішнього глави Міненерго Юрія Бойка, Україна вела переговори про передбачуване участі в проекті TANAP з Туреччиною і Азербайджаном з можливою постачанням газу по цьому трубопроводу до Болгарії, а потім через територію Румунії в Україну.

"Ми маємо переконливі аргументи, адже практично вся інфраструктура, починаючи від Туреччини до наших кордонів - вже готова. Більш того, Україна має на кордоні з ЄС газові сховища, які можуть бути основою для цього майбутнього газопроводу",- сказав Бойко. Посол України в Туреччині Сергій Корсунський тоді заявляв, що країна підтримує входження України в проект і залишилося тільки переконати Азербайджан.

У Міненерго заяви Азербайджану офіційно не коментують. Однак джерело видання в міністерстві визнає, що частина ініціатив щодо диверсифікації поставок газу не виправдали себе.
"З іншого боку, нам вдалося домовитися про реекспорт газу з ЄС. Крім того, ми уклали угоду про розробку родовищ сланцевого газу з Shell, а "Чорноморнафтогаз" став нарощувати обсяги видобутку палива", - зазначає член наглядової ради "Нафтогазу" Костянтин Бородін.

Всього з листопада 2012 р. - з моменту початку поставок газу з ЄС до України - з Польщі та Угорщині було імпортовано близько 420 млн кубометрів (дані на 1 червня). Джерело видання в Міненерго стверджує, що в подальшому імпорт газу буде лише зростати. Минулого тижня виконавчий директор RWE Supply & Trading Стефан Юдіш заявив, що компанія готова розпочати реверсного постачання газу в Україну із Словаччини, що забезпечить прийом газу в обсязі до 10 млрд кубометрів на рік.

Читайте також: Поставки газу в Україну не є пріоритетом для Азербайджану