ua en ru

Азаров: Україна в 2013 р. повністю розрахується за зовнішніми зобов'язаннями

Україна в 2013 р. повністю розрахується за зовнішніми зобов'язаннями. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров у четвер під час зустрічі з керівником місії Міжнародного валютного фонду в Україні Ніколаєм Георгієвим, повідомила прес-служба Кабінету міністрів України.

"Вжиті урядом заходи дозволили стабілізувати ситуацію, пов'язану з платіжним балансом. Ми виконуємо всі свої зобов'язання у повному обсязі, і для нас 2013 р. є абсолютно зрозумілим з точки зору зобов'язань за зовнішніми платежами. У нас немає жодних побоювань щодо їх виконання", - заявив Азаров.

Він також зазначив, що в Україні досить непроста фінансово-економічна ситуація, яка, в першу чергу, пов'язана зі зниженням попиту на світових ринках на традиційний український експорт - метал, руду. Тому Україна була змушена вжити жорстких заходів щодо бюджетної дисципліни та запровадити деякі обмежувальні заходи щодо імпортної продукції, пояснив прем'єр-міністр.

Азаров також додав, що розроблена Кабміном програма з активізації економіки передбачає перенаправлення 4,5 млн т металу для використання на внутрішньому ринку. За рахунок цього вдасться забезпечити зростання валового внутрішнього продукту.

У свою чергу, новий керівник місії МВФ в Україні Ніколай Георгієв зазначив: "Я сподіваюся, що ми зможемо забезпечити продуктивну співпрацю на благо українського народу".

Нагадаємо, як повідомило Міністерство фінансів України, державний і гарантований державою борг України на 31 травня 2013 р. складе 548,154 млрд грн або 68,579 млрд дол. Таким чином, у порівнянні зі станом на 30 квітня поточного року (553,392 млрд грн, або 69,234 млрд дол.), борг України знизився на 1%.