ua en ru

Азаров: Україна може законсервувати частину газотранспортної системи

Україна може законсервувати частину газотранспортної системи (ГТС), заявив прем'єр-міністр країни Микола Азаров на міжнародному форумі в Ялті. За його словами, Україна несе великі витрати на обслуговування газопроводу при тому, що він не використовується на повну потужність. "Потужності української ГТС - 150 млрд куб. м газу в рік - три труби по 50 млрд куб. м, а прокачується близько 80 млрд куб. м", - уточнив він.

"Робота проведена і проводиться з економії газу, з модернізації, з переходу з дорого газу на інші види палива. Інша справа, що нам російська сторона говорить, що поки контракт діє, ми зобов'язані купувати ті кількості газу, що вказані в контракті, економимо ми при цьому чи ні. Тому завдання номер один - переглянути цей контракт. Наші потужності щодо прокачування газу розраховані на 150 млрд куб. м газу, а в принципі ця потужність може бути доведена до 200 млдр куб. м. Це система труб, система компресорів, це величезний колектив, який обслуговує цю систему. Чи дозволено нам запитати у наших партнерів, які перспективи цієї системи, на що нам орієнтуватися?", - сказав Азаров.

Нагадаємо, напередодні в рамках форуму Президент України Віктор Янукович запропонував модернізувати українську ГТС без будівництва "Південного потоку". За його словами, мова йде фактично про будівництво "Південного потоку" по суші, по українській території. "Ми пропонуємо гнучкий підхід без будівництва "Південного потоку". "Південний потік" повинен пройти по півдню України, по суші", - сказав Янукович. Глава держави відзначив, що морський проект оцінюється в 25 млрд євро. "А ми пропонуємо в 5 разів дешевше", - сказав він.