ua en ru

Азаров вважає, що нормалізація відносин з РФ є першочерговим завданням для економіки України

Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що нормалізація відносин з Російською Федерацією першочерговим завданням для економіки України. Про це він заявив сьогодні під час засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що нормалізація відносин з Російською Федерацією першочерговим завданням для економіки України. Про це він заявив сьогодні під час засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Питання №1 національної економіки - нормалізація відносин з Росією", - заявив Азаров.

Він також зазначив, що падіння експорту в РФ на чверть несе загрозу закриття українських підприємств, падіння доходів бюджету і зниження соціальних стандартів.

"Найбільш негативний вплив на економіку України має затяжний скорочення попиту на наші товари на світовому ринку і в першу чергу масштабне скорочення товарообігу з першим для нас за обсягом російським ринком - відразу на чверть. Це важкий удар по українській економіці, і це не з тих питань, що можна відкласти до кращих часів. ...Ми не маємо права допустити, щоб закривалися підприємства, щоб наші люди були без зарплат і пенсій", - зазначив Азаров.

Він зазначив, що зараз це найважливіше питання, яке потребує термінового вирішення.

Прем'єр додав, що Україні ніхто не запропонував і не запропонує компенсації для втрати цього ринку.

"Звернення до посередництва до СОТ може не допомогти", - підкреслив Азаров.

Крім того, прем'єр додав, що Україні необхідно переглянути українсько-російські угоди у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

"Президент України доручив уряду вжити комплекс заходів для розблокування співробітництва з Російською Федерацією. Насамперед, ми повинні прискорити гармонізацію митних правил і технічних регламентів, норм визначення країни походження товарів та інших технічних питань. Здійснити інвентаризацію україно-російських угод у сфері зовнішньоекономічної діяльності та актуалізувати їх, враховуючи взаємну вигоду і захист наших національних інтересів", - зазначив Азаров.

Також він повідомив, що на останніх зустрічах Президента України Віктора Януковича з Президентом Росії Володимиром Путіним було досягнуто порозуміння, що ситуація, яка склалася, не відповідає довгостроковим інтересам і України, і Росії.

"Є домовленість про врегулювання цілого ряду проблем", - додав Азаров.

Зазначимо, що Азаров доручив проаналізувати стан виконання договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД. Також прем'єр доручив проаналізувати виконання положень договору, які передбачають вирішення спірних питань на основі норм і правил СОТ.