ua en ru

Азаров пригрозив МінАП "кадровими рішеннями", - джерело

На закритому засіданні Кабінету міністрів України, яке відбулось вчора, 27 травня 2013 р., прем'єр-міністр Микола Азаров розкритикував діяльність Міністерства аграрної політики і продовольства. Не виключено, що за результатами засідання будуть винесені кадрові рішення. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в уряді.

Подробиці закритого засідання Кабміну, яке традиційно проходить по понеділках, повідомили народні депутати фракції "Свобода", які були присутні на заході.

"Кабінет міністрів заслухав кілька звітів - про виконання програми Президента, звіт міністра освіти і науки Дмитра Табачника і звіт міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького. Але критика з боку прем'єр-міністра прозвучала на адресу Міністерства аграрної політики та продовольства", - розповів виданню народний депутат Юрій Сиротюк.

Глава Мінагрополітики Микола Присяжнюк на засіданні був відсутній. Замість нього з доповіддю про виконання весняних польових робіт виступив заступник міністра Олександр Сень.

"МінАП запропонувало скоротити посівні площі під цукровий буряк, аргументувавши це тим, що у разі перевиробництва цукру ціна на нього суттєво впаде, і аграріям буде невигідно садити буряки надалі. Та ж ситуація з гречкою - за словами представника міністерства, немає потреби створювати перевиробництво цієї культури", - зазначив Сиротюк.

Але ці доводи не задовольнили Кабмін. "Критики було багато - в основному відносно зменшення посівних площ під гречку і буряк. Аргументи міністерства здалися переконливими, але в уряді радянський підхід - є план, і його треба виконувати", - заявив депутат.

За словами інших учасників засідання, після звіту представника МінАП з доповідями виступили голови Сумської, Полтавської та Хмельницької обласних державних адміністрацій - Юрій Чмирь, Олександр Удовиченко і Василь Ядуха. "Їм (глав ОДА) дорікнули в тому, що вони не стежать за виконанням посівних робіт", - розповів співрозмовник видання.

Вислухавши голів ОДА, Азаров запропонував "визнати незадовільною роботу МінАП під час весняних польових робіт". Відповідне рішення підтримали всі присутні на засіданні міністри.

"Склалося враження, що це була спроба Миколи Азарова вказати на місце міністрам, близьким до родини Президента Віктора Януковича, а ми знаємо, що Микола Присяжнюк, за чутками, входить до їхнього кола", - сказав Сиротюк.

За його словами, єдиним, хто утримався при голосуванні, виявився перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

"Він намагався переконати уряд у тому, що ситуація в АПК зовсім настільки плачевна, але йому це не вдалося", - підкреслив Сиротюк.

"Наприкінці засідання Микола Азаров сказав, що (урядом), можливо, будуть прийматися кадрові рішення", - повідомило джерело в Кабміні.

Читайте також: У 2013 р. в Україні планують виробити сільгосппродукції на 6% більше, ніж у 2012 р., - на 236 млрд грн