ua en ru

Азаров: із проекту УА з ЄС вилучили норму про перспективу членства України у Євросоюзі

Із проекту Угоди про асоціацію з Європейським союзом вилучили європейську перспективу України. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю "Першому національному".

Із проекту Угоди про асоціацію (УА) з Європейським союзом вилучили європейську перспективу України. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров (на фото) в інтерв'ю "Першому національному", передає "5 канал".

За словами прем'єра, виключення цієї норми відбулося за наполяганням деяких європейських країн, які вважають, що доля європейської перспективи України має залежати від питання звільнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

"Є ціла низка країн, які вважають, що не треба таке завдання поєднувати з якимись політичними вимогами, а є кілька країн, які вважають, що треба. Не можна долю однієї людини ставити на ті ж ваги, що й долю 46-мільйонної країни. Але, в будь-якоиу разі, керівництво України - і народ має знати про це - робить все від нього залежне, щоб угода відбулася", - заявив Азаров.

Зазначимо, що хоч сам глава уряду звільнення Тимошенко особисто не схвалює, але запевнив: Кабмін зробить все можливе, щоб у Вільнюсі Україна уклала договір з Європою.

Як повідомлялося, звільнення Тимошенко - це зобов'язання, яке Україна сама на себе взяла. Про це напередодні на брифінгу в Одесі заявив глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінські. За його словами, звільнення Тимошенко є не стільки вимогою Євросоюзу, скільки питанням відповідальності за власні рішення, які були відображені у спільній заяві після саміту "Україна-ЄС" у лютому 2013 р.

"Місія Кокса-Квасненського, яка працюватиме до середини листопада, має мандат на те, щоб знайти рішення щодо Юлії Тимошенко, - таке, яке відповідає тим зобов'язанням, які Україна сама взяла на себе", - резюмував Томбінські.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович заявляв, що підпише закон, котрий дозволяє засудженій екс-прем'єрці Тимошенко лікуватися за кордоном, якщо Верховна Рада підготує і прийме відповідний закон.

Зазначимо, що проект Угоди про асоціацію між Україною і ЄС не передбачає норми про перспективу членства у Євросоюзі. Офіційний Київ докладав чималі зусилля, щоб внести відповідні зміни до документа, однак ці спроби не принесли успіху. Як відомо, Євросоюз має більше 20 угод про асоціацію та зону вільної торгівлі з іншими країнами, зокрема з Тунісом (1998 р.), Ізраїлем (2000 р.), Мексикою (2000 р.), ПАР (2000 р.) Чилі (2003), Алжиром (2005 р.), однак вони не пов'язані з перспективою членства цих держав у ЄС.