ua en ru

Автоперевізники на знак протесту проти ухвалення утилізаційного збору заблокують основні транспортні магістралі країни, - представник організаторів акції

Автоперевізники на знак протесту проти законопроектів №11259 «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» та №11260 «Про внесення змін до Податкового кодексу України про сплату екологічного податку з утилізації знятих з експлуатації транспортних засобів», прийнятих у першому читанні, мають намір блокувати основні національні магістралі України - Київ-Чоп, Київ-Харків, Київ-Одеса. Про це РБК-Україна повідомив на правах анонімності один зі співорганізаторів акції протесту, який відзначив, що введення утилізаційного збору найсильніше вдарить саме по вітчизняним автоперевізникам.

«На відміну від легкових автомобілів, де розмір необхідного до сплати збору становитиме від 5 до 50 тис. грн, на вантажні автомобілі збір буде становити кілька сотень тисяч гривень. Планований до введення утилізаційний збір збільшить вартість придбаного автомобіля в 1,5-3 рази, зробить неможливим регулярне оновлення парку, що особливо важливо в умовах постійного підвищення вимог до екологічним нормам», - заявив представник оргкомітету.

За його словами, «щорічно в Україну імпортується кілька сотень нових і кілька тисяч б/у сідельних тягачів. Саме ці автомобілі і забезпечують доставку всіх споживчих товарів українським споживачам. Крім цього українські перевізники забезпечують істотну частину транзитного вантажообігу через Україну». «Таріел Васадзе, лобіюючи закон про утилізаційних зборі, поставив інтереси свого заводу ЗАЗ вище інтересів інших учасників не тільки автомобільного ринку, але й суміжних галузей, зокрема - бізнесу автоперевізників», - вважає представник протестуючих.

Він також упевнений, що, у разі ухвалення закону, транспортна галузь країни втратить конкурентоспроможність по відношенню до перевізників сусідніх країн - білорусів та росіян.

Читайте також: Рада має намір ввести екологічний податок на утилізацію автомобілів