ua en ru

Рада має намір ввести екологічний податок на утилізацію автомобілів

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу депутатський проект закону № 11259, яким вводиться екологічний податок на утилізацію автомобілів. "За" законопроект "Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів" проголосували 235 народних депутати з мінімально необхідних 226.

Також Рада прийняла в першому читанні урядовий проект закону № 11260 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів". "За" проголосували 232 народних депутати.

Згідно із законопроектом "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо утилізаційного збору", базова ставка збору для легкових автомобілів складе 5,5 тис. грн, а для вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки - 38 тис. грн. Підсумкова сума утилізаційного збору залежатиме від спеціального коефіцієнта. Для нових легкових автомобілів значення коефіцієнта становить 86-550% від базової ставки (4,73-30,2 тис. грн) залежно від об'єму двигуна, а для машин старше трьох років - 530-3501% (29,1-192, 5 тис. грн). Для нових вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки коефіцієнт складе 50-290% (19-110,2 тис. грн), а для старих - 88-1180% (33,4-448,4 тис. грн).

Відповідно до законопроекту, вітчизняні виробники автомобілів, що мають повний цикл виробництва, зможуть проводити утилізацію самостійно. Збір, сплачений ними, буде направлятися на спеціальний банківський рахунок, з якого можна буде фінансувати організацію утилізаційних потужностей. Таких підприємств в Україні зараз лише два: "Укравто" і "Богдан". Голова правління Запорізького автозаводу (входить в "Укравто") Микола Євдокименко вчора відмовився коментувати документ до моменту його вступу в силу, а в корпорації "Богдан" раніше заявляли про підтримку цього законопроекту.

Також, законопроект передбачає створення при Міністерстві екології та природних ресурсів фонду охорони навколишнього середовища, куди і буде зараховуватися 70% надходжень від податку. Плануються надходження до бюджету на рівні 2 - 2,5 млрд грн.