ua en ru

Австрійські судові пристави вимагають від ФК "Дніпро" відшкодувати борг компанії Hochtief Solutions

Тренувальний збір дніпропетровського "Дніпра" в австрійському Бад Ерлаху в середу опинився під загрозою зриву. Вранці 3 липня в готель, де проживають представники команди, з'явилися судові пристави і провели обшук. Про це виданню "Комерсант-Україна" стало відомо від Іва Кляйна, адвоката будівельної компанії Hochtief Solutions AG, що веде судові розгляди з ФК "Дніпро".

Тренувальний збір дніпропетровського "Дніпра" в австрійському Бад Ерлаху в середу опинився під загрозою зриву. Вранці 3 липня в готель, де проживають представники команди, з'явилися судові пристави і провели обшук. Про це виданню "Комерсант-Україна" стало відомо від Іва Кляйна, адвоката будівельної компанії Hochtief Solutions AG, що веде судові розгляди з ФК "Дніпро".

Як розповів виданню Кляйн, двоє судових виконавців з'явилися в готель Linsberg Asia, де зупинився "Дніпро", близько 7:00. В готелі про візит попереджені не були. Виконавці представилися і запитали, чи не робили представники ФК "Дніпро" попередніх платежів і залишали в сейфі готелю готівкових грошей або цінностей. Втім, з'ясувалося, що всі рахунки вже були сплачені компанією International Football Camp Styria, яка організувала збори "Дніпра" в Австрії. Ів Кляйн повідомив, що приставам не вдалося виявити в готелі цінного майна, що належить "Дніпру", а автобус, на якому футболісти пересувалися в Австрії, належав місцевій компанії. Тоді вони вирушили в номер до генерального директора клубу Андрія Стеценка (на фото).

За словами Іва Кляйна, виконавці розбудили Стеценка, представилися, показали для ознайомлення ордер і попросили відкрити сейф у номері: "Незважаючи на те що наш перекладач кілька разів пояснив російською суть претензій, пан Стеценко вдавав, що нічого не розуміє". Андрій Стеценко зажадав надати письмовий переклад ордера, заявив, що є лише одним із 40 директорів клубу, і скаржився на те, що його рано розбудили. "Тим не менш, тривала і жвава розмова не принесла ніякої користі пану Стеценко, і коли він побачив, що з'явився слюсар готелю, готовий зламати сейф, погодився відкрити його сам", - сказав Ів Кляйн. За його словами, у гаманці, який знаходився в сейфі, було виявлено 3,7 тис. євро та 3 тис. дол. готівкою. Зараз гроші відправлені в Окружний суд міста Вінер-Нойштадт.

Австрійська влада пішла на обшук готелю "Дніпра", керуючись позовом Hochtief Solutions, яка вимагає від клубу погасити борг, нібито наявний у дніпропетровців за будівництво стадіону "Дніпро Арена". За даними різних джерел, він становить від 4 млн до 11 млн євро.

"Дніпро Арена", будівництво якої почалося в 2005-му, була введена в експлуатацію через три роки. Вартість зведення стадіону вийшла за рамки початкового кошторису, на яку розраховували в клубі і будівельної компанії, і в підсумку склала 800 млн грн. Різницю український клуб, що належить Ігорю Коломойському, компенсувати Hochtief Solutions AG відмовився, посилаючись на "безліч недоробок" при будівництві арени". При цьому в даний момент з клубом судиться вже нове керівництво будівельної компанії - з 2011 року 50,6% акцій Hochtief Solutions AG належить іспанській корпорації ACS. Керує нею не чужа футболу людина - нинішній президент мадридського "Реала" Флорентіно Перес.

На початку червня Андрій Стеценко визнав існування боргу перед підрядником. За його словами, під час розгляду у Відні Міжнародний арбітражний суд при Міжнародній торговій палаті зобов'язав "Дніпро" виплатити будівельному підрядчику близько 4 млн євро. Однак і цю суму в Дніпропетровську платити поки не збираються.

"Це рішення не легалізоване в Україні, тобто позивачу потрібно пройти певні процедури у нас, згідно з українським законодавством, і тільки після цього клуб зобов'язаний буде сплатити суму, яку присудив віденський суд", - стверджував раніше Стеценко.

Ще раніше вводити проти "Дніпра" санкції відмовилася Федерація футболу України (ФФУ). Отримавши 27 травня вказівку від Європейського союзу футбольних асоціацій про конфіскацію у "Дніпра" повної суми заборгованості перед Hochtief Solutions AG (в оприлюднених документах розмір суми не розкривається), у ФФУ вивчили ситуацію і прийшли до висновку, що судовий процес між українським клубом і будівельною компанією з Німеччини є незавершеним.

Незважаючи на обшуки в Австрії, турнірних перспективах "Дніпра" поки нічого не загрожує. Маючи на руках ліцензії на участь у внутрішніх і міжнародних змаганнях, футболісти можуть продовжувати підготовку до чемпіонату України і Лізі Європи.