ua en ru

Австрійська OMV розраховує домовитися з "Газпромом" про перегляд ціни на газ до кінця 2013 року

Одна з найбільших в Європі нафтогазових компаній, австрійська OMV вважає, що переговори з ВАТ "Газпром" про перегляд ціни на газ можна успішно завершити до кінця 2013 року, повідомляє Reuters.

У сегменті "газ і електроенергія" OMV в II кварталі 2013 р. отримала 30 млн євро збитку, хоча результати фірми в квітні-червні в цілому були позитивними і перевершили очікування експертів. У компанії пояснюють це надто високими цінами за довгостроковими контрактами на постачання газу з Росії.

Переговори з ВАТ "Газпром" про приведення контрактних цін в більшу відповідність з цінами спотового ринку знаходяться на своїй фінальній стадії. "Тривалі інтенсивні переговори щодо переукладання договору вже в найближчому майбутньому повинні принести свої плоди, орієнтовно, до кінця 2013 р.", - заявив глава компанії OMV Герхард Ройс.

Раніше в 2013 р. по ряду контрактів "Газпрому" з європейськими партнерами виникло "право переходу ціни", після чого стало можливим переукладання договорів. Ще на початку 2012 р. "Газпром" повідомив, що має намір скоригувати в бік зниження ціни по ряду контрактів з деякими європейськими компаніями. Серед перших одержувачів знижки виявилися французька компанія GDF Suez, німецька Wingas, словацька SPP, італійська Sinergie Italiane, австрійська Econgas (дочірня структура OMV) і турецька Botas. Згодом знижки були надані також італійській ENI і німецькому концерну E.On.

До початку вересня 2013 р. з деякими партнерами домовленості вже досягнуті, з іншими "Газпром" близький до домовленостей. Включення спотового компонента в контракти про довгострокові постачання вимагають від "Газпрому" в Європі, оскільки місцеві нафтогазові компанії несуть великі збитки з продажу газу через те, що вартість закупівель російського газу часто перевищує ціни, за якими компанії змушені продавати газ кінцевим споживачам.