ua en ru

Австралійський гігант Rio Tinto відмовив трейдеру Glencore у злитті

Гірничорудна компанія Rio Tinto відхилила пропозицію про злиття від трейдера з рудними активами Glencore, в результаті якого в серпні міг з'явитися видобувний і торгує гігант вартістю 160 мільярдів дол., передає Reuters.

Гірничорудна компанія Rio Tinto відхилила пропозицію про злиття від трейдера з рудними активами Glencore, в результаті якого в серпні міг з'явитися видобувний і торгує гігант вартістю 160 мільярдів дол., передає Reuters.

Rio повідомила у вівторок, що Glencore запропонував їй злиття в липні, додавши, що Glencore отримав відмову в серпні і ніяких подальших контактів між компаніями з приводу можливої угоди не було.

Компанія, яка могла вийти в результаті злиття, стала б найбільшою гірничорудної групою світу, обігнавши по капіталізації австралійської BHP Billiton.

"Рада директорів Rio Tinto після обговорення зі своїми фінансовими та юридичними консультантами одноголосно дійшов висновку, що таке об'єднання не в інтересах акціонерів Rio Tinto", - повідомила Rio Tinto в заяві для Австралійської фондової біржі.

Акції Rio підскочили на 4,7% до 9-денного максимуму 60,28 дол. на тлі більш слабкого ринку після того, як компанія випустила заяву.

Rio випустила заяву після повідомлення Bloomberg, що Glencore вела переговори з найбільшим акціонером Rio, китайської державної Aluminum Corp of China (Chinalco), щоб оцінити свою вигоду від угоди.

У статті з посиланням на знайомі з ситуацією джерела було сказано, що переговори з Chinalco відбулися в останні тижні, і Glencore також вела переговори і з іншими акціонерами Rio, вивчаючи фінансові та нормативні перешкоди і оцінюючи свої подальші дії.

Будь-якому претендентові на Rio буде потрібно схвалення Китаю, так як у Chinalco 9,8% компанії. Chinalco поки в збитку від купівлі цієї частки в лютому 2008 року за 60 фунтів за акцію - це в два рази дорожче нинішньої лондонської ціни акцій Rio. Тоді китайці намагалися всіма силами заблокувати поглинання Rio з боку BHP Billiton, яка пропонувала за компанію 127 мільярдів дол.

Представник Chinalco в Пекіні не відповідав на телефонні дзвінки у вівторок, останній день тижневого державного свята в Китаї.
Glencore, який у минулому році купив конкуруючу Xstrata в найбільшому поглинання в історії галузі, нещодавно відкрито говорив про бажання злитися з Rio Tinto, з-за її низької вартості і високої якості залізної руди, сказали банкіри.

Залізна руда могла б заповнити прогалину в товарному асортименті Glencore, так як компанія вже має сильні позиції по міді, нікелю, цинку і вугілля.

Однак аналітики і банкіри побачили серйозні перешкоди до укладення угоди, сказавши, що акціонери Rio Tinto хочуть величезну премію, Китай, швидше за все, змусить об'єднану групу продати деякі мідні і вугільні активи, а консервативна культура Rio вступає в протиріччя з агресивними підприємницькими генами компанії Glencore.

Акціонери Rio Tinto сказали, що велика частина ринку вважає компанію в даний час недооціненою на не менш ніж 30%, Glencore доведеться йти на вороже поглинання і скуповувати акції з ринку за влаштовує його ціною.

"Я не думаю, що Glencore піде на вороже поглинання і спробує захопити Rio. Це обійшлося б їй занадто дорого", - сказав Джейсон Беддоу, керуючий директор Argo Investments, шостого за величиною держателя австралійських акцій Rio.

Аналітики Citi сказали, що угода вигідна для Glencore, так як вона дала б їй подвійну лістінгову платформу, таку ж, як у BHP, і забезпечила б міцне місце на ринку залізної руди, давши імпульс і торговельного бізнесу компанії.

На одному тільки об'єднанні сусідніх вугільних операцій в Австралії дві компанії могли б заощадити 500 мільйонів дол., згідно з оцінкою аналітиків Citi.

"В цілому угода була б позитивною для Glencore і для галузі, враховуючи довгий список потенційних обґрунтувань, але відмова недивний, адже важко погодитися на ціну, коли Rio торгується на тлі цінових мінімумів залізної руди", - йдеться в аналітичній записці Citi.

Чутки про пропозицію Glencore з'явилися на тлі падіння до п'ятирічних мінімумів цін на залізну руду, на частку якої припадає 92% прибутку Rio в першому півріччі, так як найбільші виробники наповнили ринок новою пропозицією.

Аналітики Bernstein розрахували, що при зниженні ціни залізної руди на кожен долар, капіталізація Rio падає на 1,5 мільярда дол.
Rio була зосереджена на скорочення витрат при розширенні свого залізорудного виробництва до "епічних пропорцій", не заперечуючи своєї залежності від зростання виробництва стали в Китаї, який зараз сповільнюється.

"Рада директорів вважає, що тривале успішне виконання стратегії дозволить Rio Tinto значно збільшити вільний грошовий потік в найближчому майбутньому і прибуток акціонерів зросте", - сказав глава Rio Tinto Жак Нассер.

Glencore, яка піддала критиці провідних виробників залізної руди, звинувачуючи їх у зниженні цін через нарощування виробництва, поки ніяк не прокоментувала свою пропозицію в бік Rio.

Акції Glencore подорожчали на 3,9% у Гонконгу.

На відміну від своїх більших конкурентів, які дали зрозуміти, що збираються залишитися в стороні від погоні за поглинаннями у найближчому майбутньому після низки невдалих угод, Glencore шукає можливості для угод на тлі спаду товарних ринків.

Після 46-мільярдного дол. злиття з Xstrata в минулому році, Glencore купила в цьому році Caracal Energy, що займається видобутком нафти в Чаді, приблизно за 1,3 мільярда дол. і хотіла купити у BHP проблемний бізнес Nickel West.

Такі компанії, як Rio, ВНР, Anglo American і Cliffs Natural Resources хочуть продати деякі активи, і у Glencore є з чого вибрати з без поглинання Rio, сказав Рік Рондж, портфельний менеджер Pengana Capital.

"Glencore - якщо у неї буде апетит - ймовірно, зможе знайти і кращий варіант розширення портфеля активів", - сказав Рондж.

"Очевидно, що вони хотіли б залізну руду, але питання в тому, за якою ціною".

Нагадаємо, раніше акції гірничорудного гіганта Rio Tinto подорожчали на 5,4%, тому що компанія повідомила, що в серпні відкинула пропозицію сировинного трейдера Glencore Plc про злиття, в результаті якого була б утворена найбільша гірничодобувна компанія світу.