ua en ru

Австралія наполягає на створенні трибуналу по MH17

Австралія наполягає на створенні трибуналу по MH17 Фото: глава МЗС Австралії Джулі Бішоп

Представники 5 країн, які вимагають створення трибуналу, незабаром проведуть нову зустріч

Австралія буде докладати зусилля з метою домогтися створення міжнародного трибуналу, щоб покарати тих, хто несе відповідальність за загибель над Донбасом малайзійського пасажирського літака, що виконував рейс MH17. Про це в суботу, 1 серпня, заявила міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп в інтерв'ю австралійському телебаченню, передає Deutsche Welle.

"Ми сповнені рішучості отримати відповіді для постраждалих сімей. Люди повинні повірити у безпека комерційних авіаліній і в те, що вони можуть безпечно подорожувати на комерційних літаках. Нам потрібно послати винним у трагедії дуже ясний сигнал про те, що їм не сховатися, і вони будуть притягнуті до відповідальності", - заявила Бішоп.

Коментуючи рішення Росії накласти вето в Радбезі ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу по MH17, Бішоп зазначив, що дії Москви тільки викликали нові питання. "Якщо Росія має у своєму розпорядженні дані з приводу того, що сталося, і може вказати пальцем в іншому напрямку, то чому вона не хоче, щоб її вислухали в незалежному, неупередженому суді, користується підтримкою світового співтовариства в особі Ради безпеки ООН", - зазначила глава австралійського МЗC.

Вона також підкреслила, що п'ять країн - Нідерланди, Швеція, Бельгія, Австралія та Україна - будуть домагатися пошуку альтернативного механізму для переслідування винних. "Найближчим часом ми проведемо нову зустріч і запропонуємо спосіб, як покарати винних у цьому страшному злочині", - сказала вона.

В результаті загибелі малайзійського "Боїнга", який рік тому був імовірно збитий ракетою над Донбасом, загинули 298 осіб. Більшість жертв були громадянами Нідерландів, однак серед загиблих і 38 австралійців.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон закликав розглянути альтернативні варіанти трибуналу по краху Boeing-777 на Донбасі.