ua en ru

Авіаперевізник Ryanair може оголосити про покупку 200 літаків Boeing за 18 млрд дол. на цьому тижні

Ірландсько-британський low-cost авіаперевізник Ryanair Holdings Plc розмістив у американського авіабудівного гіганта Boeing Co. замовлення на 200 літаків. Офіційно про здійснення даної угоди може бути оголошено в найближчі дні, імовірно 17 березня ц.р. - про це написали сьогодні місцеві ЗМІ, не вказавши джерело цієї інформації, передає Reuters.

Загальна сума замовлення може досягти 18 млрд дол., виходячи з каталожних цін на продукцію. Втім, швидше за все, вартість контракту виявиться меншою, так як великі постачальники типу Boeing або Airbus роблять знижку до суми покупки при великих замовленнях.

Раніше Ryanair повідомляла, що веде переговори з Boeing про велику угоду, документація по якій може бути підписана пізніше в цьому році. Джерела в промислових колах в кінці січня 2013 р. повідомили, що Ryanair вже погодила з Boeing всі деталі угоди і фактично угода була укладена кілька тижнів тому. Тим часом глава Ryanair Майкл О'Лірі сказав, що компанія знаходиться на ранніх стадіях переговорів з Boeing щодо угоди. За його словами, компанії намагаються узгодити ціни.

У Ryanair відмовилися коментувати "чутки і спекуляції" в пресі.

Угода, про яку може бути оголошено 17 березня, стане найбільшою як для Ryanair, так і для Boeing.
Ryanair планує довести обсяг пасажироперевезень до кінця березня до 80 млн осіб на рік і розширити існуючу маршрутну мережу. Угода з Boeing згодом дозволить збільшити обсяг пасажирських авіаперевезень до 120 млн осіб на рік. Компанія розраховує на поставки літаків в 2015-2017 рр. За попередніми даними, мова може йти про авіалайнери Boeing 737-800 або нової серії Boeing 737 Max.

Boeing 737-800 відноситься до сімейства Boeing 737 Next-Generation. Літаки Boeing 737-800 створені з урахуванням необхідності авіакомпаній знижувати витрати на експлуатацію та технічне обслуговування машин. Boeing 737-800 вміщає від 162 до 189 пасажирів.

Boeing 737 Max - розроблювальне нове сімейство лідируючої на ринку серії 737. Модель використовує новий двигун LEAP-1B від компанії CFM International і споживає палива на 13% менше, ніж пропонують сучасні найбільш паливоефективні вузькофюзеляжні літаки. Поточний обсяг замовлень на нову модель - більше 1 тис. літаків.

Boeing - одна з найбільших в світі аерокосмічних корпорацій, базується в Чикаго (штат Іллінойс). Виробляє ракети-носії, телекомунікаційні супутники, цивільні і військові літаки. Основні виробничі потужності компанії розташовані в м. Сіеттл (штат Вашингтон), в штаті Каліфорнія, в м. Сент-Луїс (штат Міссурі). Корпорація обслуговує замовників в 145 країнах. За даними компанії, в даний час в світі експлуатується більше 12 тис. цивільних літаків Boeing, що складає близько 75% всього світового авіапарку.

Читайте також: Air China купить у Boeing 31 авіалайнер за 4,8 млрд дол