ua en ru

Авіаконцерн "Антонов" шукає партнерів для створення СП з виробництва Ан-148 і Ан-158

Авіаконцерн "Антонов" шукає партнерів для створення спільного підприємства з виробництва літаків Ан-148 і Ан-158, повідомив у п'ятницю глава підприємства Дмитро Ківа. За його словами, до СП можуть увійти Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство (ВАТО) і російські фінансові структури. "Є інвестори, які готові вкласти в проект кошти. Якщо переговори пройдуть успішно, СП може почати роботу вже в I кварталі 2012 року", - відзначив Ківа. Про це пише "Комерсант-Україна".

Україна може передати в СП частину прав на інтелектуальну власність, а також виробничі потужності, уточнив віце-президент ДП "Антонов" Олександр Ківа. Росія пропонувала об'єднати авіабудівні активи ще в минулому році, але тоді Дмитро Ківа заявляв, що об'єднання неможливе, оскільки українські активи є державними, а на їх корпоратизацію піде мінімум два роки. Зараз сторонами створено лише СП, яке займається координацією виробництва, питаннями маркетингу і продажем літаків. Активи в СП сторони не передавали.

"Зараз ми розуміємо, що самостійно нам складно розвиватиме серійне виробництво Ан-148 і Ан-158", - сказав Олександр Ківа. Досі в "Антонові" говорили, що виконуватимуть замовлення за рахунок кредитних коштів. У 2010 році Дмитро Ківа заявляв, що підприємство залучить близько 500 млн дол. у зарубіжних фінансових інститутів. Але вдалося домовитися тільки з "ВТБ Банком" про позику в 30 млн дол. За словами Олександра Ківи, ідею створення СП підтримує прем'єр-міністр Микола Азаров, а також російські чиновники: "Тепер необхідно оформити відповідні документи, пройти всі законодавчі етапи".