ua en ru

Авіакомпанія Alitalia опинилася на межі банкрутства через відсутність партнерів

Компанія Alitalia залишилася без партнерів, хоча шукала їх майже по всьому світу: переговори велися з Аерофлотом, Lufthansa, Qatar Airlines і Air China. Вкладатися в компанію, чий борг сягнув майже мільярда євро ніхто не захотів, а держава прийти на допомогу найбільшої національної авіакомпанії також не може. Про це повідомляє телеканал "Росія-24".

В останній момент, за день до вирішального зборів акціонерів авіаперевізника, свою допомогу запропонував італійцям ірландський лоукостер Ryanair, який пообіцяв збільшувати пасажирооборот Alitalia в середньому на 8% щороку. Натомість Ryanair хотів запустити спільні рейси і отримати доступ до великих аеропортів Італії, в тому числі до столичного Fiumicino, але на ці умови в Alitalia не погодилися.

"Банкрутство Alitalia стане політичним самогубством для італійського уряду. Але законодавство ЄС у сфері конкуренції обмежує держпідтримку авіаперевізників. Так що можливо, влада країни спробують домовитися з фінансовими інститутами. Але навряд чи ці переговори принесуть успіх", - заявив консультант компанії Apollo Aviation Advisory Ltd. Гідеон Еверс.

Alitalia розробила план реструктуризації: різке зниження витрат, скорочення середньої дальності перельотів, ставка на міжнародні і міжконтинентальні рейси. Але план акціонерів не вражає. Адже протягом 3 років Alitalia ще якось вдавалося утримувати чистий борг на рівні 800 з гаком мільйонів євро. Однак, цей план був відкинутий основним акціонером франко-голландським "повітряним альянсом" Air France - KLM.

"Це просто бізнес-рішення для Air France KLM. Компанія інвестувала великі гроші в Alitalia, і логічно, що хоче отримати дохід за цим інвестиціям. Очевидно, їм не сподобалися пропозицію Alitalia, і на цьому тлі вони вирішили припинити вливати гроші", - зазначив Гідеон Еверс.