ua en ru

Авіакомпанії втратили більше 1,7 млрд дол. у зв'язку з простоями, викликаними виверженням вулкану в Ісландії, - IATA.

Авіакомпанії втратили більше 1,7 млрд дол. у зв'язку з простоями, викликаними виверженням вулкану в Ісландії. При цьому збитки галузі за перші три дні після початку виверження вулкана (17-19 квітня ц.р.) досягли максимального рівня і перевищили відмітку в 1 млрд дол. (400 млн дол. щодня). Відповідна інформація міститься в опублікованому сьогодні прес-релізі Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), повідомляє РБК.

"В даний час збитки одних лише авіакомпаній перевищили 1,7 млрд дол. За самими песимістичними прогнозами, вулканічна криза торкнулася 29% світового авіаринку і порушила плани мільйонів пасажирів (на Землі залишалися 1,2 млн пасажирів щоденно). Масштаб кризи перевищив масштаб подій 11 вересня 2001 р., коли повітряний простір США залишався закритим протягом трьох днів", - цитує прес-служба IATA слова глави асоціації Джованні Бізіньяні.

При цьому, Дж.Бізіньяні додав: "Для галузі, яка вже втратила 9,4 млрд дол. за минулий рік і, за прогнозами аналітиків, могла втратити 2,8 млрд дол. в 2010 р., ця криза є руйнівною".

Тим часом, представники IATA змогли знайти і позитивні моменти в ситуації, що склалася. Зокрема, Дж.Бізіньяні відзначив, що сектор значно скоротив покупки авіапалива і тим самим економив 110 млн дол. в день.

Раніше глава IATA указував, що ситуація, в якій опинилися авіакомпанії, посилюється ще і тим, що європейські власті опинилися нездатні зробити "адекватні дії", щоб подолати негативні наслідки виверження вулкана в Ісландії. "Це просто немислимо, що європейським міністрам транспорту було потрібно цілих п'ять днів на те, щоб організувати телеконференцію з даного питання, особливо враховуючи той факт, що глобальна фінансово-економічна криза і так вже коштувала європейській економіці мільярди євро", - заявив тоді Дж.Бізіньяні.