ua en ru

З серпня 2017 року українські школярі зможуть навчатися в США зі знижками 50%

З серпня 2017 року українські школярі зможуть навчатися в США зі знижками 50%

Освітня система сьогодні слабка. Вона знаходиться у стадії реформ і в майбутньому, ймовірно, принесе чимало приємних сюрпризів. Але що робити тим, хто отримує освіту сьогодні? Як підготуватися до вступу в сильний ВУЗ? Або більше: заслужити право навчатися в університеті за кордоном?

Реалії змушують українців дивитися в бік західного освіти. Благо, в останні роки воно стало набагато доступнішою для українців, так і дозвіл на тривале перебування в іншій країні отримати легше.

Залишається тільки одне питання: вартість.

І тут на допомогу батькам, які мріють дати своїм дітям найкраще в світі освіту, приходять стипендіальні програми.

Ми вирішили запитати, наскільки реально поїхати вчитися в американську школу українському школяреві, і в яку вартість обійдеться таке рішення.

Нас співрозмовник – Христина Несен, директор освітнього агентства Karandash.

чи Існують стипендії на навчання в середніх школах за кордоном?

Так, існують. Найчастіше їх отримують талановиті "зірочки" – переможці міжнародних конкурсів, олімпіад. Це все реальні можливості, які відкриті будь-якій дитині. Але тут є і підводні камені. По-перше, стипендії за кордоном по суті є знижкою. Таким бонусом, який робить навчання в хорошій школі більш доступною. Тобто, коли ми говоримо, що учень отримав стипендію, маємо на увазі, що тепер вартість навчання для нього знижена. А значить, батькам все одно треба буде платити за навчання. По-друге, часто стипендії поширюються тільки на вартість навчання. Але адже дитині треба ще їсти, де жити, витрачати гроші на проїзд і одяг. Так що тут потрібно пам'ятати: повністю безкоштовної освіти за кордоном не існує.

Чому взагалі українські батьки відправляють своїх дітей на навчання за кордон?

насправді, досвід, який дає освіту за кордоном, складно переоцінити.

Насамперед, сама система освіти в Америці інша: навчання багато в чому будується на основі тестів і різних практичних семінарів, також велика увага приділяється самостійній роботі і позакласним заняттям для різнобічного навчання. Є основні і додаткові предмети, які учні можуть самі вибирати, в залежності від пріоритетного напряму навчання. Це допомагає їм більш поступати в університет більш усвідомлено. І все це проходить у сучасних лабораторіях і нових, обладнаних класах. Крім того, хлопці досконало вивчають іноземну мову, навчаються бути відкритим і толерантним до різних культур і народів, готуються до вступу в ТОП-університети світу.

І українець зможе вчитися так само, як американські учні?

І навіть більше. Наприклад, в США існує мережа шкіл Amerigo Education, які пропонують іноземним учням не тільки відвідування денної школи на рівні з американськими школярами, але і всебічно заповнюють їх послеучебное час. Діти інтенсивно вчать англійську мову (адже їм потрібно розуміти, що кажуть вчителі на уроках), займаються спортом або творчістю, а також мають можливість брати додаткові уроки з викладачем. Важливу роль відіграє підготовка до вступу в сильні університети. А по вихідним для них організовують екскурсійні поїздки та розважальні заходи. Наприклад, Amerigo Education бере на себе витрати по організації поїздки до Вашингтона або Флориду на період весняних канікул, щоб, таким чином, діти змогли більше дізнатися про культуру США та більше зануритися в мовне середовище. Це дуже хороша програма. Після неї майже всі дітки надходять в хороші вузи.

І в цих школах є стипендії?

Вірно, причому досить великі: стипендії в школах Amerigo Education покривають від 30% до 50% від вартості навчання, харчування та проживання разом узятих. Таких пропозицій одиниці в світі. Якщо вартість освіти в американській школі зазвичай становить 50-70 тис. доларів, то зі стипендією вчитися можна за 30 тис. доларів в рік. І це при тому, що навчання проходить на базі дійсно престижних шкіл.

Які вимоги американські школи виставляють до нашим учням?

По-перше, відмінне знання мови. Правда в тому, що з першого дня, з першого уроку підлітку доведеться засвоювати навчальний матеріал англійською, а також читати і готувати домашні завдання. Тільки уявіть, наскільки високим повинен бути рівень володіння мов.

По-друге, це висока успішність з шкільних предметів. Ми рекомендуємо подавати заявку на вступ, коли середній бал за оцінками в школі досягає 10. Якщо менше – намагайтеся, готуйтеся, підтягуйте знання.

Ще один важливий момент полягає в активній життєвій позиції. Іноді навчальні заклади в Америці віддають перевагу не відмінникові зі стопкою дипломів, а учневі, який бере участь у волонтерських проектах, влаштовує концерти, акції в школі. Загалом, веде себе активно поза уроків.

Знання англійської, гарні оцінки, активне життя. Що ще потрібно, щоб поїхати вчитися за кордон?

Ще потрібна віза. На жаль, західні країни неохоче дають тривалі візи, які потрібні для навчання в школі. Тут, звичайно, краще звернутися до фахівців. Одне невірне заповнене поле в заявці на візу, і з мрією доведеться розпрощатися.

А як зі стипендіями?

Слідкуйте за новинами освітніх компаній. Наприклад, такі рідкісні пропозиції, як стипендії Amerigo Education, ми публікуємо на нашому сайті.