ua en ru

Аварійність блоків електростанцій зросла через навантаження і неможливість провести ремонти, - ДТЕК

Енергохолдинг ДТЕК спростував звинувачення з боку НЕК "Укренерго" в тому, що теплоелектростанції компанії необґрунтовано на тривалий період відключають свої блоки. Компанія підкреслює, що аварійність блоків зросла через підвищені навантаження на ТЕС в минулому сезоні і неможливість провести планові ремонти в цьому, йдеться в листі ДТЕК Енерго на ім'я виконуючого обов'язки директора "Укренерго" Юрія Касіча.

Компанія наводить детальний аналіз зупинок блоків своїх ТЕС і називає три основні причини, по яких це відбувалося. Це збільшення кількості пусків енергоблоків для реалізації маневреності і відмови через відсутність палива (в обох випадках зупинка блоків проводиться за командою головного диспетчера об'єднаної енергосистеми України), а також перенесення строків планових ремонтів за ініціативою НЕК "Укренерго".

У першому півріччі 2015 року на обладнанні ТЕС ДТЕК Енерго було 217 відмов (аварійних зупинень), проти 171 відмови за аналогічний період 2014 року.

ДТЕК відзначає, що із запланованих у 2015 році ремонтів на 64 одиниці обладнання на 1 серпня завершено реконструкцію блоку №9 на Курахівській ТЕС, виконано ремонт 23 енергоблоків, у поточному ремонті знаходяться 5 енергоблоків та 1 котел, капітальний ремонт - на енергоблок №6 Бурштинської ТЕС і турбіна №6 Добротвірської ТЕС. В ремонтну кампанію інвестовано понад 500 млн грн.

ДТЕК відзначає, що під час минулого опалювального сезону, коли через дефіцит антрациту виникли перепади потужності в енергосистемі, саме блоки ТЕС ДТЕК "витягли" на собі необхідну навантаження, працюючи на знос, через що потреба в їх ремонті істотно зросла.

"Тим не менше компанія отримує відмови Міністерства енергетики на заявки про планові ремонти енергоблоків, які працювали в ненормативних режимах. Через високе навантаження морально і фізично зношене обладнання без профілактичних ремонтів виходило в аварійне. За ініціативою НЕК "Укренерго" терміни планових ремонтів переносилися", - йдеться в листі.

Компанія також відзначає, що фінансувати ремонти в належному обсязі вкрай складно через борги держави перед генерацією за вироблену електроенергію.

"Ні в однієї ТЕС України немає коштів для повноцінного фінансування цих ремонтів через борги ДП "Енергоринку" в розмірі 8,3 млрд грн", - зазначає енергокомпанія.

Нагадаємо, керівник НЕК "Укренерго" Юрій Касіч попросив СБУ перевірити "ряд незрозумілих аварій" на об'єктах газодобувних компаній, в результаті яких дефіцит електроенергії доведеться покривати за рахунок аварійної допомоги з Російської Федерації. Касіч відзначає збільшення тривалості простоювання енергоблоків в аварійних ремонтах генерацій "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго" і "ДТЕК Східенерго" і просить СБУ розібратися з ситуацією.