ua en ru

Аваков заявив, що вкрадені в Нідерландах картини виявили в Донецькій області

Аваков заявив, що вкрадені в Нідерландах картини виявили в Донецькій області Фото: Арсен Аваков

Колекцію могли намагатися продати на "чорному ринку"

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в ході брифінгу 8 грудня заявив, що вкрадені кілька років тому в Нідерландах картини виявили в Донецькій області, передає "112 Україна".

"Ми у повному контакті з голландською стороною. Насправді, це все, що потрібно на цю тему сказати. Тому що, коли мова йде про розслідування якихось злочинів, потрібно не говорити, а робити. Нам відомі факти, що в одній з поддонецких дач група людей виявила колекцію, яку ідентифікують, як має відношення до колекції, яка зникла кілька років тому з Голландського музею. Є ймовірність того, що колекцію намагаються продати на чорному ринку. Ми над цим працюємо", - заявив Аваков.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що МВС працює у координації з посольством Нідерландів.

"Це дійсно питання взаємодії правоохоронних органів, а не питання спроб взаємодії з тими, хто стверджує, що має частину цієї колекції. І якщо правоохоронні органи, в тому числі і через посольство Нідерландів, в щільному контакті і працюють, це для мене дуже важливо. Від подальших коментарів я утримаюся, бо Арсен над цим зараз працює", - зазначив Клімкін.

Зазначимо, раніше стало відомо, що колекція полотен голландських 17 століття, вкрадена в Нідерландах в 2005 році, знайдена на віллі в місті на сході України. Мова йде про 24 картинах, серед яких роботи Яна ван Гойена і Хендріка.

Представник музею Західної Фрісландії Артур Бранд заявив, що його інформатори назвали два імені - лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока і колишнього главу СБУ Валентина Наливайченка.

"Я не можу розкривати деталі, проте зв'язок між Службою безпеки і вкраденими картинами більш ніж очевидна", - зауважив Бранд.

Нагадаємо, в колекціях голландських музеїв були виявлені 139 предметів мистецтва, які, можливо, були відібрані силою у володіли ними євреїв.