ua en ru

Аукціони з продажу скрапленого газу населенню проведуть 24 вересня

Аукціони з продажу скрапленого газу населенню проведуть 24 вересня Фото: глава Міненерго України Володимир Демчишин

Будуть продавати газ "Укрнафти" і "Укргазвидобування"

Аукціон з продажу скрапленого газу для потреб населення проведуть 24 вересня 2015 р. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

"Розблоковано проведення спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення, і 24 вересня 2015 року заплановано проведення таких аукціонів", - йдеться в повідомленні.

Так, на 24 вересня заплановано проведення двох спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення: №11(184)-1 о 13:30 на ТБ "Українська міжрегіональна спеціалізована" (продавець ПАТ "Укргазвидобування"); № 11(184)-2 в 16:30 на ПРАТ "Українська міжбанківська валютна біржа" (продавець ПАТ "Укрнафта").

Середня вартість побутового балону скрапленого газу в 2015 р. коливалася від 200 до 250 грн, залежно від регіону. Це пов'язано з логістикою постачання скрапленого газу з заводів, які здійснюються залізничним або автомобільним транспортом, і експлуатаційними витратами підприємств.

Відзначається, що тимчасові проблеми із забезпеченням населення скрапленим побутовим газом були пов'язані з розрахунком стартової ціни на скраплений газ, що визначається відповідно до рівня цін на природний газ для потреб населення.

З метою врегулювання ситуації Кабмін прийняв постанову "Про внесення змін до пункту 19 Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу" від 19.08.2015 № 635. Підкреслюється, нова формула для розрахунку розміру стартової ціни на аукціонах базується на ціні природного газу, який використовується для потреб населення, та коефіцієнті співвідношення теплоти згоряння природного газу до теплоти згоряння скрапленого газу.

Відзначимо, НАК "Нафтогаз України" також пропонує Кабінету міністрів України продати 385 тис. тонн технологічної нафти, яка знаходиться в резервуарах групи "Приват" Ігоря Коломойського.