ua en ru

АУБ чекає падіння ВВП України в 2013 р. на 0,4%

Асоціація українських банків (АУБ) чекає падіння ВВП України в 2013 р. не менш, ніж на 0,4%. Про це йдеться в заяві асоціації за підсумками прес-конференції.

"ВВП протягом вже п'яти кварталів падає. За рік, за нашими підрахунками, ВВП впаде не менше, ніж на 0,4%... Очікуване недовиконання дохідної частини держбюджету становить більше 30 млрд грн, при запланованому дефіциті - 50 млрд грн", - йдеться в заяві.

Президент АУБ Олександр Сугоняко наголосив, що для країни, яка має і негативну міжнародну інвестиційну позицію з мінусом і від'ємне сальдо поточного рахунку платіжного балансу, тримати стабільним курс означає потрапляти під все більшу і більшу боргову залежність.

"Щоб перекрити це негативне сальдо, потрібні прямі інвестиції в країну, а вони зменшилися майже на 3млрд дол. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, який говорить про двократне погіршення інвестиційного клімату в нашій економіці за цей період. При 12,3 млрд дол. від'ємного сальдо поточного рахунку 2,4 млрд дол. прямих іноземних інвестицій його не перекривають. Перекривають борги і так званий "інший капітал", де значна частина - товарні кредити", - зазначив Сугоняко.