ua en ru

АУБ: Контролю громадян через ідентифікацію мають підлягати лише великі операції з купівлі іноземної валюти

Асоціація українських банків (АУБ) переконана, що створення будь-яких проблем для осіб, які бажають продавати іноземну валюту банкам, є абсолютно необґрунтоване. Щодо контролю громадян через ідентифікацію, на погляд АУБ, мають підлягати лише великі операції з купівлі іноземної готівки. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

В АУБ наголошують, що "Асоціація повністю підтримує політику уряду та Національного банку, спрямовану на дедоларизацію і недопущення значної волатильності курсу національної валюти в складних умовах нестабільності світових фінансових ринків. Разом з тим викликає занепокоєння доцільність прийнятих останнім часом рішень НБУ стосовно бюрократичного ускладнення процедури здійснення громадянами валютно-обмінних операцій незалежно від їх типу та розміру".

Однак, на думку АУБ, будь-яке посилення адміністративних заходів стосовно ідентифікації осіб при здійсненні ними незначних за розмірами операцій лише провокує невпевненість населення в потенційній стабільності гривні, створює передумови активізації тіньового обміну валюти. Також це спричинює зростання витрат комерційних банків на здійснення таких операцій в умовах все ще збиткової діяльності системи в цілому.

Президент АУБ Олександр Сугоняко звернувся до прем'єр-міністра та голови НБУ з проханням сприяти спрощенню процедури продажу громадянами іноземної валюти, а необхідність здійснення повної ідентифікації фізичних осіб залишити лише за операціями купівлі в значних розмірах, наприклад, у сумах, що перевищують еквівалент 50 тис. грн.