ua en ru

АУБ та низка банків подали позов до суду щодо відміни постанови НБУ №273

АУБ спільно з групою комерційних банків підготовив та подав до Окружного адміністративного суду м.Києва позовну заяву про визнання незаконними та нечинними окремих пунктів постанови НБУ №273. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

"Асоціація українських банків продовжує дії щодо відміни постанови НБУ від 9 червня 2010 р. №273 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", як такої, що порушує права середніх та малих банків", - йдеться в повідомленні АУБ.

У поданій до суду позовній заяві наголошується на невідповідності чинному законодавству України пункту 2, пункту 4, пункту 6 Постанови НБУ від 9 червня 2010р. №273, пункту 2.1 Глави 2 Розділу ІІ "Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні", яка затверджена постановою Правління НБУ від 28 серпня 2001 року № 368 (із змінами, внесеними Постановою НБУ №273) тощо.

Нагадаємо, що даною Постановою Нацбанк зобов'язав банки, які на дату набрання чинності Постанови №273 мають регулятивний капітал менший, ніж 120 млн. грн., збільшити його до цього розміру до 1 січня 2012 року. Також НБУ заборонив банкам, у яких розмір регулятивного капіталу менший, ніж 120 млн. грн., до часу приведення розміру регулятивного капіталу у відповідність до вимог Постанови №273 залучати вклади (депозити) від фізичних осіб більше обсягу залучених вкладів фізичних осіб на дату набрання чинності Постанови. Окрім цього НБУ зобов'язав банки, які отримали письмовий дозвіл на здійснення окремих операцій до набрання чинності Постановою №273 та мають регулятивний капітал менший, ніж установлений Постановою, для збереження права на здійснення цих операцій до 1 січня 2012 привести розмір свого регулятивного капіталу у відповідність до вимог Постанови, а це 120, 180 та 240 млн грн.