ua en ru

АТБ продовжує розвивати бізнес на окупованих територіях, - політолог

АТБ продовжує розвивати бізнес на окупованих територіях, - політолог Фото: круглий стіл 22 грудня у прес-центрі УН

За словами Воронкова, в 2015 році компанією АТБ в бюджет РФ було сплачено близько 5 млн дол. податків

Мережа супермаркетів АТБ не тільки не припинила свою діяльність на непідконтрольних владі України і окупованих Росією територіях, але й успішно розвиває свій бізнес у цих регіонах. Про це в ході круглого столу на тему: "Хто фінансує сепаратизм в Україні?" заявив політичний оглядач Дмитро Воронков.

"Тільки в 2015 році компанією АТБ в російський бюджет було сплачено близько 5 млн дол. податків. За версією слідства, АТБ на підконтрольних територіях не тільки продовжує функціонувати, але і туди поставляється українська продукція", - заявив експерт.

Він стверджує, що для розвитку свого бізнесу даною компанією на окупованих територіях успішно розвивається мережа так званих магазинів-"двійників".

При цьому експерт підкреслив, що керівники таких організацій обґрунтовують свої бізнес-зв'язки з непідконтрольними Україні регіонами гуманітарними устремліннями і турботою про людей, що знаходяться в зоні конфлікту.

Воронков переконаний, що розглядати подібну діяльність необхідно через призму вітчизняного законодавства.

"Закон говорить про те, що "фінансування тероризму - це надання чи збір активів будь-якого роду з усвідомленням того, що вони будуть використовуватися повністю або частково для організації, підготовки і вчинення окремим терористом або терористичною організацією визначеного КК України терористичного акту". Це, виходить, що не обов'язково надавати тільки грошові кошти, але і проводити матеріальне забезпечення, надавати приміщення і транспорт", - констатував експерт.

Він упевнений, що подібні дії підпадають під статтю "пособництво тероризму". При чому, це - пособництво у великих і особливо великих розмірах.

Нагадаємо, 20 грудня на брифінгу в парламенті народні депутати України, члени групи "Депутатський контроль" Андрій Шинькович (БПП), Тарас Кремінь (Народний фронт) і Дмитро Лубинець (БПП) звернулися до Ради національної безпеки і оборони, Державної фіскальної службм та Служби безпеки України з вимогою розслідувати і дати правову оцінку ряду ситуації щодо мережі супермаркетів "АТБ-Маркет". Зокрема, інформації нібито про роботу підконтрольних "АТБ" компаній в Криму і на окупованих територіях Донбасу.

Крім того, 21 квітня 2015 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №2689 "Про націоналізацію майна торгової мережі "АТБ". Приводом для ініціативи стали підозри у фінансуванні торговою мережею терористів на окремих територіях Донбасу.