ua en ru

Асад: Сирія виконає план Аннана, але іноземні держави повинні припинити підтримку повстанців

Президент Сирії Башар Асад заявив про готовність виконати план спецпосланця ООН і Ліги арабських держав (ЛАД) Кофі Аннана. Про це говориться в листі, адресованому учасникам саміту БРІКС в Нью-Делі.

При цьому сирійський лідер закликав іноземні держави припинити фінансову підтримку повстанців, передає Reuters. Раніше Асад і офіційний Дамаск неодноразово заявляли, що боротьбу на території Сирії ведуть озброєні загони, до складу яких входять і іноземні найманці, які отримують фінансову допомогу із зарубіжжя.

Нагадаємо, план Аннана припускає припинення насильства всіма сторонами конфлікту, надання гуманітарної допомоги постраждалим, початок політичного діалогу, виключення втручання в ситуацію ззовні і створення ефективного механізму моніторингу виконання цих вимог. Раніше свою підтримку ініціативам спецпосланця ООН і ЛАД висловили Росія і Китай.

Відзначимо, що пропозиція Асада може бути неоднозначно зустрінута світовою спільнотою. Раніше державний секретар США Хілларі Клінтон зробила офіційну заяву у зв'язку з повідомленнями про те, що Асад висловив готовність прийняти план Аннана. Клінтон відзначила, що судити про щирість Асада можна буде тільки по його справах, а не словах.

"Враховуючи минуле Асада і його уміння знаходити компроміси і не виконувати свої обіцянки, його прагнення до світу має бути підкріплене реальними кроками. Ми судитимемо про щирість і серйозність намірів Асада по його діях, а не словах", - заявила Клінтон, виступаючи у Вашингтоні 28 березня. Дипломат закликала сирійського Президента виконати всі пункти плану Аннана.

У Сирії з березня 2011 р. продовжується протистояння влади і опозиції, яке загрожує перерости в повномасштабну громадянську війну. Сирійська опозиція, яку координує так звана Сирійська національна рада, що базується за кордоном, вимагає відставки Президента Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення.

Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів". За останніми оцінками ООН, за час конфлікту в Сирії загинули вже більше 9 тис. цивільних осіб.