ua en ru

Аржевітін вважає, що його бачення розвитку банківської системи "комусь не сподобалося"

Аржевітін вважає, що його бачення розвитку банківської системи "комусь не сподобалося"

Голова Ради Асоціації українських банків, колишній голова науково-експертної колегії Громадської ради при НБУ і колишній кандидат на посаду члена Ради Національного банку Станіслав Аржевітін, вважає, що виключення його кандидатури пов'язано з розбіжністю його і Нацбанку поглядів на розвиток банківської системи. Таку думку Аржевітін висловив в ефірі радіо "Вести" у вівторок.

"Я можу тільки здогадуватися, звідки починався цей шлях. Мабуть, моя кандидатура комусь не підходить. Майже півроку постанова, яку прийняв Комітет, лежала без змін, не було ні претензій, ні дискусій. І ось в останній день зняли тільки мою кандидатуру. Думаю, тут спрацювало те, що моя проукраїнська позиція, моє проукраїнське бачення розвитку теми грошово-кредитної політики не дуже збігається з баченням політики Національним банком", - зазначив Аржевітін.


За його словами, він публічно заявляє на різних конференціях про невдалі кроки центрального банку і в монетарній політиці, і в розвитку банківського сектора.

"Нещодавно ми прийняли Стратегію розвитку банківської системи, яка, мені здається, стала гарним українським фундаментом, проукраїнським баченням розвитку банківської системи. Я публічно кажу про те, що запровадження режиму вільного курсоутворення – це не наш шлях, зараз ми встали на шлях інфляційного таргетування – це теж не наш український шлях. І те, що ми зробили зачистку банківської системи, так огульно 70 банків вивели з ринку – це теж не український сценарій", - заявив Аржевітін.

Відповідаючи на питання ведучого, чи міг потенційний конфлікт поглядів стати причиною виключення його кандидатури з остаточного переліку, затвердженого Радою в якості членів Ради НБУ, Аржевітін зазначив: "Так, у мене є інше бачення розвитку банківської системи, враховуючи українські реалії. І я цього не приховую. І коли голова НБУ була 3 рази на засіданні громадської ради, яку я очолював, я прямим текстом це говорив. Адже у мене немає самоцілі комусь сподобатися і потрапити в Раду НБУ".

"У мене є позиція, проукраїнська позиція, професійна позиція, я 35 років працюю в банківській системі і її висловлюю. Очевидно, що ця позиція комусь не подобається. Тут питання в тому, чи потрібна на цьому етапі розвитку українська точка зору, проукраїнське бачення, або ж ми повинні під чиюсь копірку здійснювати реформи. Рада НБУ сьогодні має дуже великі повноваження згідно з новим законодавством. І тут стоїть питання: чи потрібен орган, який буде самостійно, комунікуючи з суспільством, виконувати ці функції. Або ж Рада знову перетвориться в орган, який буде легітимно схвалювати рішення правління НБУ", - резюмував Аржевітін.

Нагадаємо, фінкомітет Ради ще в листопаді 2015 року провів перший в історії відкритий конкурс на обрання кандидатів на призначення членами Ради Національного банку, і в результаті рейтингового голосування запропонував парламенту Станіслава Аржевітіна, Олену Щербакову, Тимофія Милованова і Віру Ричаківську.

Але 7 липня комітет без участі її голови Сергія Рибалка і журналістів прийняв рішення замінити Станіслава Аржевітіна на Віктора Козюка. У той же день парламент призначив членами Ради НБУ Віктора Козюка на 7 років, Олену Щербакову - на 6 років, Тимофія Милованова - на 5 років і Віру Ричакивську - на 4 роки.

Станіслав Аржевітін є одним з активних учасників розробки проекту "Стратегії розвитку банківського сектора на 2016 – 2020 рр.", який підготовлений з ініціативи і на базі Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності.