ua en ru

Армія США підтримає НАТО в разі ескалації кризи в Україні

Американські збройні сили готові підтримати НАТО у разі подальшої ескалації кризи в Україні.

Американські збройні сили готові підтримати НАТО у разі подальшої ескалації кризи в Україні. Про це заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Мартін Демпсі.

У той час як американська дипломатія цілодобово докладає зусиль у пошуках виходу з кризи у зв'язку з можливим приєднанням Криму до Росії, Демпсі повідомив, що також провів ряд бесід з російськими військовими.

Тим не менш, він має намір передати чітке послання Україні і країнам - членам НАТО: американська армія в разі необхідності застосує військову силу.

"Ми намагаємося донести (до Росії), що слід не нагнітати кризу на сході України, а створити умови, які дозволили б знайти рішення по Криму, - заявив Демпсі в інтерв'ю кореспонденту програми Newshour каналу PBS Джуді Вудрафф. - Проте наше військове повідомлення адресоване нашим союзникам по НАТО".

На запитання, чи є ймовірність військового втручання США в українську кризу, він відповів: "Я думаю, до цієї теми слід повертатися і постійно переглядати її в міру розвитку подій. Однак потрібно пам'ятати, що у нас є договірні зобов'язання перед союзниками по НАТО, і я запевнив їх, що якщо справа торкнеться цих зобов'язань, з нашого боку буде відповідь".

Демпсі також попередив: "Якщо Росії буде дозволено це зробити - я маю на увазі, увійти в суверенну країну під приводом захисту етнічних росіян в Україні, то Східна Європа зазнає суттєвого ризику, оскільки в усьому регіоні, включаючи Балкани, є етнічні анклави".