ua en ru

Війна з міфами. Хто стоїть за рухами "антиваксів" та як із ними борються в Україні

Війна з міфами. Хто стоїть за рухами "антиваксів" та як із ними борються в Україні Противники вакцинації проводять акції в центрі Києва (фото: Віталій Носач / РБК-Україна )
Автор: Олег Черныш

Жорсткий карантин і введення щеплень від COVID-19 породили масові рухи антивакцинаторів практично у всіх країнах світу. Не стала винятком і Україна. Але тут до боротьби з "ковід-дисидентами" підключилися не тільки медики, а й правоохоронні органи. Чи вдалося перемогти цей рух - нижче в матеріалі РБК-Україна.

Темпи вакцинації від "ковіда" залишаються в Україні одними з найнижчих у світі. Станом на 12 січня дві "обов'язкові" дози вакцини отримали всього близько 14 млн осіб. Це трохи більше третини громадян країни. Одна з ключових причин такої ситуації - потужний рух "антивакцинаторів".

За даними соцопитувань, близько 40% респондентів виступають категорично проти щеплення. Заперечники "ковіда" активно і масово організовуються в соцмережах, релігійних спільнотах, де поширюють фейкові новини та відео. Також вони періодично проводять акції протесту в центрі Києва.

Наймасовіші ходи регулярно проходили в урядовому кварталі столиці з початку листопада по середину грудня. Акції "антиваксів" запам'яталися перекриттям доріг і сутичками з правоохоронцями. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко назвав ці заходи "насмішкою над медиками і над сім'ями, які втратили своїх рідних через ковід".

Пройшов короткий час і організатори руху опинилися під пильною увагою правоохоронних органів.

Лідери під арештом

Ключовим лідером українських "антивакцинаторів" залишається 37-річний активіст зі Львова Остап Стахів. Саме під його кураторством були організовані наймасовіші акції в столиці та регіонах. Він раніше неодноразово опинявся в епіцентрі скандалів у рідному місті, а також активно, але невдало намагався будувати політичну кар'єру. Всі його спроби обратися до Львівської обласної ради і до Верховної Ради провалилися.

Зараз на Стахіва записано кілька громадських організацій, у тому числі "Ідея Нації", "Асоціація підприємців Львівщини" та "Народне телебачення". Антивакцинаторські акції він, в основному, проводить в рамках створеного в 2020 році руху "Права людини". Сам себе Стахів називає журналістом, блогером і правозахисником.

Саме на терені "ковід-дисидентства" він заробив основну базу своїх прихильників. Наприклад, на фейсбук-сторінку руху "Права людини" підписані близько 11 тисяч осіб, а в аналогічних вайбер-групах, сформованих за регіональним принципом, в середньому перебуває близько 1-2 тисяч користувачів. Вони активно постять історії про "небезпеку" щеплень, "незаконність" ковід-сертифікатів, а також псевдонаукові відео, що нібито підтверджують їх "правоту".

Війна з міфами. Хто стоїть за рухами "антиваксів" та як із ними борються в УкраїніСБУ вважає, що рух антивакцинаторів може фінансуватися з РФ (фото: Віталій Носач / РБК-Україна )

Також у всіх соцмережах учасники активно збирають гроші на картки для допомоги затриманим/заарештованим соратникам. Деяких з них, як Стахіва, судять за кримінальними статтями, інших - притягають до адмінвідповідальності за незаконну організацію масових акцій і порушення карантину.

У поле зору Служби безпеки України львівський громадський діяч потрапив на початку листопада минулого року. Йому пред'явили підозру в закликах і діях щодо насильницького захоплення влади (ч.1 і ч. 2 ст. 109 Кримінального кодексу) і в диверсії (ст. 113 КК).

Паралельно в Чернігові був затриманий соратник Стахіва - громадянин Росії Михайло (Майкл) Милостивий. У затриманих провели обшуки. З цікавих знахідок, крім банківських карток, плакатів і транспарантів, посібник "Як розвалити будь-яку гойську державу".

Обох підозрюваних суди заарештували з альтернативою застави. Втім, під вартою вони залишалися недовго, їх прихильники оперативно зібрали необхідні суми, щоб вони вийшли на свободу (близько 1 млн гривень – за Стахіва і майже 120 тисяч – за Милостивого).

Після тюремної камери лідер "антиваксів" відправився в психіатричну клініку, де 30 днів – до кінця грудня – проходив судово-психіатричну експертизу на осудність. Її результати ще не відомі. Росіянин Милостивий, у свою чергу, активно судиться з держорганами, щоб уникнути видворення в РФ. Постанову про "примусове повернення" Міграційна служба вже винесла.

Тим часом, Стахів не втрачає часу даремно і вже збирає нову масову акцію своїх прихильників на 24 січня в Києві. На мітингу протестувальники мають намір вимагати від Ради зняти з розгляду законопроект №4142 "Про систему громадського здоров'я".

Цей документ, прийнятий у першому читанні на початку грудня минулого року, прописує загальні аспекти роботи Національної епідеміологічної служби. "Антивакси" переконані, що в законопроекті нібито заховано намір влади узаконити "обов'язкову вакцинацію" українців від коронавірусу.

Війна з міфами. Хто стоїть за рухами "антиваксів" та як із ними борються в УкраїніРадуцький заперечує, що щеплення для українців стануть примусовими (фото: Віталій Носач / РБК-Україна )

Голова медичного комітету Ради Михайло Радуцький пояснює, що мова йде всього лише про презумпцію згоди на щеплення. Тобто громадянин, який бажає відмовитися від вакцини, зобов'язаний буде підписати відповідний документ. Голова комітету звинувачує рух "противників вакцинації" у свідомому поширенні міфів про даний законопроект.

"Основні противники систематизації законодавства в галузі громадського здоров'я відомі. Це рух антивакцинаторів, який направляється і підтримується з-за кордону, і певний бізнес, який не бажає відмовлятися від небезпечних для здоров'я людини технологій і матеріалів", – вважає Радуцький.

Чи зможе сам Стахів потрапити на своє зібрання до Києва, поки не відомо. СБУ повідомила РБК-Україна, що підозрюваному заборонено залишати Львів. Активіст запевняє, що його захист вже опрацьовує певні "юридичні механізми", щоб обійти цю заборону. Детальніше розкрити їх львів'янин відмовився.

Не українська пропаганда

За версією Служби безпеки України, правопорушення Стахіва і Милостивого полягає не в тому, що вони проводять масові акції, маніпулюючи "псевдонауковими" даними про пандемію і вакцинацію. Слідство прямо звинувачує їх у роботі на "російських кураторів" з метою дестабілізації ситуації в Україні. Докази цього нібито вже є у правоохоронців.

"Вони збиралися створити на території України власні територіальні громади з власною міліцією та економікою. В ході санкціонованих обшуків вилучені докази, що вказують на можливе фінансування їх діяльності представниками РФ", – стверджує СБУ.

Правоохоронці також опублікували скріншоти з мобільного телефону, нібито вилученого у Стахіва. У листуванні якраз обговорюється момент з придбанням зброї і створенням "народних" органів влади.

Дані про причетність РФ до українських мітингів "антиваксів" підтверджують і в Раді нацбезпеки і оборони. Там говорять про сплановану "спецоперацію" країни-агресора.

"Центром протидії дезінформації при РНБО була виявлена російська інформаційна спецоперація, спрямована на максимальне зменшення рівня вакцинації населення України", - сказано в заяві прес-служби Радбезу.

Стахів спростовує ці звинувачення, а опубліковані СБУ скріншоти називає підробкою. За його словами, правоохоронці так і не змогли розблокувати вилучений у нього iPhone 10 і просто показали листування з чужого телефону.

"Ми опублікували лише невелику частину фактів, які показують антиукраїнську діяльність зловмисників", – відповідають на це в прес-службі СБУ. У відомстві підкреслюють, доказова база щодо фігурантів справи обширна, а слідство оприлюднило лише окремі матеріали кримінального провадження.

Війна з міфами. Хто стоїть за рухами "антиваксів" та як із ними борються в УкраїніЛідерами антивакцинаторів зацікавилися спецслужби (фото: Віталмй Носач / РБК-Україна )

Незважаючи на пильну увагу правоохоронців, припиняти свою діяльність Стахів не має наміру. Вакцину від "корони" він називає виключно "жижею", а щоденні дані Міністерства охорони здоров'я про кількість хворих – "брехливою статистикою", спрямованою на залякування населення.

Своє право на мітинги і відмову від щеплень і карантинних обмежень він пояснює нормами Конституції. Причину кримінального переслідування Стахів бачить виключно в масовості організованих ним акцій.

"Тому що вперше в незалежній Україні вийшли люди на акції без партій, без закликів по "зомбоящику". Не було ніякої підтримки закордонних донорів. І людей при цьому приїхало 15-20 тисяч. І влада зрозуміла що щось не так, що вони не контролюють ситуацію", – сказав він РБК-Україна.

Львів'янин також звертає увагу, що кримінальному переслідуванню піддався не лише він та його соратник Милостивий, а й інші лідери "антищепленних" протестів у регіонах України. СБУ, у свою чергу, закликає не проводити зв'язок між кримінальними справами і ставленням затриманих до антивакцинаторської кампанії.

"Насправді це не так. Ми хочемо підкреслити, що СБУ займається охороною національної державності України. І в даному випадку ми бачимо, що антиукраїнське угруповання прикривалося гаслами так званих антивакцинаторів. Тобто свідомо маніпулювало побоюваннями частини українців з приводу вакцинації", - повідомили РБК-Україна в силовому відомстві.

СБУ закликає українців у цьому контексті бути "максимально пильними", оскільки РФ, за даними правоохоронців, намагається дестабілізувати ситуацію в нашій державі "під будь-яким приводом".

Фінансовий аргумент

Чи можуть фінансові стимули переконати "антивакцинаторів" в помилковості їх вірувань? У країнах по всьому світу "гроші за укол" – це вже давно апробована практика. Наприклад, в США видають по 100 доларів, а також проводять лотерею серед вакцинованих з великим грошовим призом. У Гонконзі подібним чином розігрують квартиру, а на Філіппінах – корову і мішок рису.

В Україні з середини грудня 2021 року за ініціативою президента Володимира Зеленського вирішили видавати по тисячі гривень кожному, хто пройде повний курс вакцинації. Правда, витратити їх можна буде на конкретний перелік покупок: книги, квитки на концерт, ліки і абонементи в спортзал.

Статистика показує, що за грудень, коли почалася програма і перші виплати, темпи вакцинації не виросли, а навпаки, впали. Так, за останній місяць 2021 року перший укол від "корони" отримали близько 1,2 млн осіб. А, наприклад, за листопад таких було майже 3 млн осіб. Така ж кількість щепилася в і жовтні.

При цьому гроші від держави за щеплення станом на 10 січня отримали вже майже 6,7 млн українців. Це менше половини від загальної кількості вакцинованих (14 млн осіб станом на 10 січня). У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що держпрограма "ковідних виплат" мала інше основне завдання, окрім стимулювання вакцинації.

"Основна ідея цієї програми "Є-підтримка " - підтримка тих сфер бізнесу (культура, книговидавництво і т.д.), які постраждали в результаті пандемії COVID-19. Таку програму не можна назвати безпосереднім стимулюванням вакцинації, адже її мета - підтримати постраждалий бізнес", - сказав у коментарі РБК-Україна головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Війна з міфами. Хто стоїть за рухами "антиваксів" та як із ними борються в УкраїніКузін вважає, що антивакцинаторів можна переконати правильною комунікацією (фото: Віталій Носач / РБК-Україна )

За його словами, зараз МОЗ відпрацьовує різні заходи та інструменти, щоб прискорити темпи вакцинації. Йдеться, наприклад, про посилення роботи мобільних бригад у сільській місцевості, там, де виникають проблеми з доступом до вакцини. Крім того, вже з 31 січня буде розширено перелік підприємств, співробітники яких підлягають обов'язковим щепленням проти COVID-19.

За словами головного санлікаря, МОЗ працює над введенням фінансової мотивації для сімейних лікарів, щоб вони закликали своїх пацієнтів робити щеплення. "Окремо плануємо прицільно працювати з лікарями, у яких відсоток вакцинованих пацієнтів менше 30", – підкреслив він.

Але основним механізмом переконування "антиваксів" для МОЗ залишається проведення комунікаційних компаній. "Зокрема, будемо працювати над тими занепокоєннями, які у громадян викликають можливі побічні реакції після вакцинації та міфи щодо протипоказань", – зазначив Кузін.

Судячи з соцмереж противників вакцинації, саме питання ймовірних "побічних ефектів" для них найбільш болюче. І якщо екзотичні теорії про "чіпування", "вишки 5G" і "блокування 8-го гена" поступово втрачають свою популярність, то ідеї про невивченість довгострокового ефекту від covid-вакцин все ще в тренді. Руйнування цих міфів - актуальне і складне завдання для української системи влади.