ua en ru

Армія Малі повернула контроль над останнім великим містом, перебували в руках повстанців

Армія Малі повернула під свій контроль р. Кідаль, останнє велике місто, що знаходився в руках повстанців, передає Associated Press. Згідно із заявою офіційного представника НД Малі Сулеймана Майга, частини малійской армії в супроводі французьких солдатів увійшли до міста напередодні ввечері.

Кідаль був останнім великим містом країни, які перебували в руках повстанців-туарегів. Два інших північних міста - Гао і Тімбукту - були звільнені в січня 2013 р.

У березні 2012 р. в малійской столиці Бамако стався безкровний військовий переворот. Утворився політичним вакуумом скористалися, з одного боку, туареги, які оголосили про створення незалежної держави на півночі Малі, а з іншого боку - радикальні угруповання, близькі до угруповання "Аль-Кайєда в ісламському Магрибі", які прагнуть до створення шаріатського держави в регіоні.

Франція 11 січня 2013 р. почала в Малі військову операцію під назвою "Сервал", цілями якої були оголошені звільнення країни від терористів і відновлення територіальної цілісності колишньої французької колонії. Операція завершилася до кінця квітня 2013 р.

Наприкінці червня уряд Малі та туареги уклали мирну угоду, спрямовану на врегулювання конфлікту на півночі країни.