ua en ru

Археологи виявили поховання жертв радянських репресій в ході розкопок у Львові

Археологи виявили поховання жертв радянських репресій в ході розкопок у Львові Фото: в ході розкопок виявлено поховання жертв радянських репресій у Львові

Розкопки проводилися на території меморіалу "Тюрма на Лонцького"

Міністерство культури повідомляє, що в ході проведення розкопок на території меморіалу "Тюрма на Лонцького" у Львові археологи виявили масове поховання жертв радянських репресій 1940-1950-х років, пише прес-служба міністерства.

"Під час проведення розкопок у дворі, який належав раніше слідчій в'язниці НКВС-МГБ-КГБ, дослідники виявили два поховання. У першому глибиною до 1,8 м було знайдено останки двох осіб. У другому на глибині близько 2,5 м - 10 людських скелетів, які свідчать, що поховання масове і може містити більше останків. За попередніми оцінками фахівців, це жертви репресій 40-50-х років XX століття", - сказано в повідомленні.

Археологи виявили поховання жертв радянських репресій в ході розкопок у Львові

Фото: виявлені людські останки

При цьому у відомстві зазначили, що національне походження осіб, чиї останки були знайдені, встановити важко. Разом з тим можна стверджувати, що один із знайдених скелетів належав жінці у віці до 30 років.


Подальші висновки можна буде зробити після проведення відповідної експертизи.

Крім того, серед особистих речей загиблих археологи знайшли радянську довідку. Також були знайдені останки тварин, великий шар будівельного сміття і насипного ґрунту.

Археологи виявили поховання жертв радянських репресій в ході розкопок у Львові

Фото: розкопки

Підкреслимо, за фактом знахідки Національна поліція відкрила кримінальне провадження.

Нагадаємо, раніше окупанти в Донецьку демонтували меморіал жертвам репресій КДБ і МГБ, який був встановлений на будівлі міської музичної академії на вулиці Артема.