ua en ru

Аргентинські євреї хочуть висунути Тата Франциска на отримання Нобелівської премії миру

Аргентинські євреї хочуть висунути Тата Франциска кандидатом на Нобелівську премію миру за допомогу, надану жертвам теракту біля будівлі організації AMIA ("Асоціація взаємодопомоги аргентинських євреїв"), який відбувся в Буенос-Айресі 18 липня 1994 року. Аргентина звинувачує у причетності до терактів Іран.

Нагадаємо, 19 років тому в результаті вибуху там загинуло 85 осіб, 300 отримали поранення. Тодішній допоміжний єпископ, а потім архієпископ аргентинської столиці Хорхе Бергольо відразу прийшов на допомогу жертвам, а потім неодноразово брав участь у пам'ятних заходах, присвячених цій трагічній події.
6 липня Папа Римський зустрівся у Ватикані з родичами жертв. З Буенос-Айреса прибутку 9 осіб: кілька матерів загиблих тоді дітей, серед яких одна не єврейка, п'ятирічний син якої теж загинув.

Папа Франциск прийняв їх у Домі св. Марти і провів з ними в бесіді півтори години. Понтифік запевнив їх, що бажає брати участь у діалозі в ім'я збереження справедливості і спокою.

Єврейська група має намір висунути кандидатуру Папи Франциска на Нобелівську премію миру. Дізнавшись про це, Папа Римський сказав, що хоча він ніколи не приймає почесні звання та нагороди, проте не може опиратися ініціативи, висунутої людьми, родичі яких загинули у результаті теракту.
Зазначимо, бл. Іван Павло II також був кандидатом на Нобелівську премію миру. Його кандидатура висувалася кілька разів: вперше в 1999 році, а в останній раз в 2003 році, коли Папа Римський відзначав 25-річчя свого понтифікату. Нобелівський комітет, однак, ніколи не присуджував Понтифіку нагороду.