ua en ru

Заарештований в РФ Сенцов попросив омбудсмена РФ підтвердити його українське громадянство

Затриманий у Росії український режисер Олег Сенцов попросив уповноваженого з прав людини в Росії Еллу Памфилову підтвердити його українське громадянство.

Затриманий у Росії український режисер Олег Сенцов попросив уповноваженого з прав людини в Росії Еллу Памфилову підтвердити його українське громадянство. Про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена РФ.

Як зазначається, 15 липня Памфілова відвідала в СІЗО Лефортово) у Москві підслідних Сенцова, а також громадянина України Олександра Кольченко, також заарештованого владою Росії за підозрою в тероризмі.

"При проведенні бесіди з Сенцовым О.Г. він поскаржився на застосування до нього неприпустимого фізичного впливу при першому затриманні р. в Сімферополі. Крім того, за пропозицією Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Е.О. Памфілової, Сенцов О.Г., подав звернення на її ім'я з проханням про сприяння в підтвердженні його українського громадянства", - наголошується в повідомленні.

Будь-яких скарг на умови утримання в ізоляторі, дії персоналу, стан здоров'я від Сенцова не було.

Під час зустрічі Памфілової з Кольченко яких-небудь скарг на тортури, умови утримання, незадовільне поводження персоналу, стан здоров'я не надійшло.

При цьому Памфілова висловила зауваження керівництву СІЗО-2 про неприпустимість утримання в одній камері осіб, які вперше притягуються до кримінальної відповідальності (тобто Сенцова і Кольченко), з особами, раніше реально отбывавшими покарання у вигляді позбавлення волі.

Нагадаємо, Олег Сенцов, який народився і жив у Сімферополі, - український кінорежисер і сценарист, генеральний директор кінокомпанії "Край Кинема".

11 травня 2014 р. Сенцов ФСБ був затриманий за підозрою в тероризмі.

Сенцов є також громадським активістом. Він сприяв поверненню українських військових з Криму в Україну, коли Росія здійснила анексію півострова.

10 липня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що Сенцов автоматично отримав громадянство Росії, коли перебував у слідчому ізоляторі Росії.