ua en ru

Суд заарештував екс-главу Аграрного фонду за розтрату понад 0,5 млрд грн

Суд заарештував екс-главу Аграрного фонду за розтрату понад 0,5 млрд грн Фото: судова реформа в Україні

Ім'я колишнього чиновника в судових документах не вказано - йому визначено заставу у 365,4 тис. грн

Апеляційний суд міста Києва взяв під варту колишнього директора Аграрного фонду за підозрою в розтраті 521 млн грн. Це випливає з ухвали апеляційної інстанції столиці від 29 жовтня 2015 року за підписом головуючого судді Олександра Беця, розміщеної у Єдиному реєстрі судових рішень.

Із клопотанням про арешт колишнього чиновника до суду звернулася Генеральна прокуратура України.

Як випливає із судового документа, Головне слідче управління ГПУ веде досудове розслідування за ознаками правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України (розтрата в особливо великих розмірах та службове підроблення).

Органом попереднього розслідування встановлено, що підозрюваний - колишній голова Аграрного фонду України, перебуваючи на цій посаді, заволодів грошима фонду, призначеними для покупки цукру-піску, виготовленого з бурякового врожаю 2010 року в сумі 521,385 млн гривень. Товар мали поставити компанії "Альбента" і "Оіл Рівер", проте не виконали умов договору.

Ім'я колишнього чиновника в судових документах не вказано. При цьому наголошується, що він є уродженцем Донецька, а злочин було скоєно у 2010 - 2011 рр. Як відомо, посаду генерального директора Аграрного фонду із 17 травня 2010 по 4 квітня 2011 рр. обіймав уродженець Донецька Олександр Маренець.

Генпрокуратура оскаржила рішення першої інстанції - Печерського районного суду Києва від 7 жовтня. Тоді слідчий суддя відмовився брати під варту екс-чиновника, обмежившись домашнім арештом. Але прокурор оскаржив цю запобіжний захід як незаконну через "невідповідності викладених висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження". Згідно з поданою обвинуваченням апеляцією, суддя дійшов помилкового висновку про те, що домашній арешт "зможе забезпечити належне виконання процесуальних обов'язків підозрюваним".

За даними слідчих прокуратури, екс-глава Агрофонду підозрюється у вчиненні середньої тяжкості та особливо тяжкого кримінального злочину, що передбачає позбавлення волі аж на строк до 12 років з конфіскацією майна. Не погодилася з рішенням першої інстанції і колегія апеляційного суду, стверджуючи, що зв'язок підозрюваного зі скоєними кримінальними злочинами підтверджується наявними у провадженні доказами.

Виходячи з "наявності обгрунтованої підозри у вчиненні кримінального злочину, за який законом передбачено безальтернативне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна", апеляційний суд визнав існування мотиву для підозрюваного сховатися від слідства. Відповідно до задоволеної скарги, домашній арешт замінено на тримання під вартою при заставі у розмірі 365,4 тис. грн.