ua en ru

Арбузов зможе допомогти вітчизняним товаровиробникам, - експерти

Першому віце-прем'єру Сергію Арбузову і міністру економічного розвитку і торгівлі Ігорю Прасолову вдасться допомогти вітчизняним товаровиробникам у конкуренції з товарами іноземного походження, вважають експерти.

В даний час обсяг імпортних товарів в Україні досяг критичної точки - держава імпортує не лише газ чи продукцію машинобудування, але навіть продукти харчування, хоча є великою аграрною країною. Цю проблему прем'єр-міністр Микола Азаров доручив вирішити Арбузову і Прасолова. «Необхідно енергійно втілювати програму імпортозаміщення, скорочення негативного сальдо зовнішнього торговельного балансу», - заявив глава уряду.

Доктор економічних наук, директор Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Валерій Геєць вважає, що нові куратори програми імпортозаміщення впораються з поставленими перед ними завданнями. «Політика імпортозаміщення - це та сфера, яка повинна бути ключовою ідеєю у формуванні плану дій уряду на кілька найближчих років. Її успішна реалізація буде сприяти з одного боку подолання негативного сальдо платіжного балансу, а з іншого - збільшенню наших експортних можливостей. Призначення куратором Сергія Арбузова допоможе більш швидкими темпами реалізувати цю програму», - сказав Геєць.

Завідувач відділом економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат економічних наук Ярослав Жалило заявив, що зараз багато галузей вітчизняної економіки мають дисбаланс в питаннях імпорту-експорту, які повинні вирішити відповідальні за реалізацію програми імпортозаміщення. «Візьміть для прикладу м'ясо птиці, з яким ми виходимо на експорт в ЄС, а нам його у великих кількостях завозять з-за кордону. Очевидний дисбаланс. Потім - легка промисловість, де у нас є купа «сірих» підприємств, які виробляють якісний одяг і взуття, які потім завозяться в Україну в якості імпортних. Ці проблеми треба вирішувати», - зазначив Жаліло.

При цьому аналітики впевнені, що ключові сфери економіки, в яких має відбутися найбільш активне заміщення імпорту, - це сільське господарство, машинобудування, легка і харчова промисловість і фармацевтика. Експерти вважають, що вже найближчим часом ситуація з обсягом імпорту має покращитися: можливо, що в цьому році на прилавках магазинів переважатимуть продовольчі та непродовольчі товари вітчизняного виробництва.

Читайте також: Азаров доручив Арбузову і Прасолову втілити програму імпортозаміщення в Україні