ua en ru

Арбітражний суд в Гаазі встав на сторону Словенії у територіальній суперечці з Хорватією

Арбітражний суд в Гаазі встав на сторону Словенії у територіальній суперечці з Хорватією Фото: суд (pca-cpa.org)

Хорватія заявила, що не виконуватиме рішення суду

Арбітражний суд в Гаазі встав на сторону Словенії у територіальній суперечці з Хорватією. Про це повідомляє видання EUobserver.

Зокрема, суд постановив, що Словенія має право проходу до міжнародних вод через територіальні води Хорватії в Адріатичному морі. У суперечці навколо поділу Піранської затоки Словенія, за рішенням арбітражу, отримала три чверті площі цієї затоки. Ширина коридору, по якому словенські кораблі і літаки зможуть пересуватися без перешкод повинна становити 2,5 морських миль.

При цьому суд постановив, що Словенія не отримує цей з'єднувальний коридор в свою власність.

Варто підкреслити, що після оголошення рішення суду прем'єр-міністр Словенії Андрій Пленкович заявив, що Хорватия не буде його виконувати.

Відзначимо, з 1991 року Словенія і Хорватія, які входили до складу колишньої Югославії, вели суперечку про розподіл Піранської затоки в північній частині Адріатичного моря. Хорватія вимагала рішення, яке позбавить Словенію прямого доступу до нейтральних вод, тоді як остання домагалася створення коридору до нейтральних вод.

Нагадаємо, Апеляційний суд Гааги в Нідерландах у вівторок, 27 червня, ухвалив, що уряд держави несе обмежену спільну відповідальність за вбивство близько 300 мусульман, здійснене боснійськими сербами в Сребрениці в 1995 році.