ua en ru

Арабський принц обійшов Абрамовича. ТОП розкішних лайнерів олігархів

Саудівським принцом Аль-Валід ібн Талал аль-Сауд був замовлений, за повідомленням Daily Mail, найдорожчий приватний літак у світі. Однак оздоблення літака ще не свідчить про його вартість поки що не відомо, є чи Airbus-380, замовлений принцом, найбільш дорогим, але в ЗМІ та інформаційних агентствах Великобританії і Німеччини вже названа сума в 500 млн. доларів США, що ставить даний авіалайнер в чарт найдорожчих у світі, а Boeing Business Jet, що належить мільярдерові і олігархові Росії Роману Абрамовичу на менш престижне друге місце в світі.

Що ж собою представляє самий дорогий сучасний авіалайнер світу, куплений арабським принц Аль-Валід ібн Талалем і чи вартий він тих грошей, - розбиралися аналітики розділу "новини Росії" і "новини Азії" журналу інвесторів "Біржовий лідер".

Що собою являє найдорожчий і розкішний літак арабського принца.

Літак, замовлений Аль-Валід ібн Талалем, буде представляти собою модифікацію Airbus-380. У стандартній версії даний літак може вміщати до 800 пасажирів. Однак для принца стільки місць не потрібно, бо вони будуть видалені: таким чином звільниться місце для розкішних лазні і паркування.

Основними побажаннями саудівського принца, які будуть втілені в оновленому літаку, є:
- п'ять квартир, що включають в себе королівські ліжка і ванні кімнати;
- 20 спальних місць першого класу для гостей;
- сауна і турецька лазня;

- конференц-зал

- спіральні сходи, яка буде з'єднувати всі три поверхи літака, і ліфт;

- концертний зал із роялем та місцями для 10 персон;

- приміщення для молитов, яке теж має свою особливість: у ньому знаходяться спеціальні молитовні килимки, автоматично переміщаються в напрямку Мекки;
- парковка для Rolls Royce.

Принц повинен отримати свій літак вже в 2013 році. Згідно з оцінками, обійдеться йому такий «літаючий палац» на суму не менше 400 мільйонів і до півмільярда доларів.

ТОП розкішних лайнерів олігархів.

Аналітики розділу «новини світу» журналу «Біржовий лідер» склали список найдорожчих приватних літаків, яких коли-небудь бачила Земля.

Поки що точна вартість літака саудівського принца не відома. Однак, якщо брати до уваги оціночну вартість, то Airbus-380 виявляється на першому місці, випереджаючи Boeing Business Jet, що належить мільярдерові і власнику футбольного клубу «Челсі» Роману Абрамовичу.

Лайнер, як відомо, обійшовся Абрамовичу в 310 мільйонів доларів. При цьому місткість літака - всього 62 пасажири - значно поступається модифікованому А-380. Швидкість літака Абрамовича становить 850 кілометрів на годину, а практична дальність може досягати 11 тисяч кілометрів.

На третьому місці серед найбільш дорогих авиасуден світу виявляється літак Airbus ACJ340, що належить Алішеру Усманову - найбагатшій людині Росії в поточному році за версією Bloomberg. Вартість лайнера трохи менше, ніж літака Абрамовича - 300 мільйонів доларів. Швидкість лайнера може досягати 881 кілометрів на годину, а дальність - 14 тисяч кілометрів. Місткість салону такого судна становить 75 осіб.

Четверте місце дістається Boeing 727-23, чиїм щасливим володарем є Дональд Трамп. Вартість такого літака - ні багато ні мало - 100 мільйонів доларів, хоча в цю вартість не включається унікальне оформлення салону. Ексклюзивним цей літак є тому, що його інтер'єр виконаний в стилі декаданс. Ремені безпеки позолочені, всюди - кришталеві люстри. Крім того, в салоні знаходиться ванна кімната, яку прикрасили порцеляною і дорогоцінним камінням.

На п'ятому місці знаходиться Boeing 747-430, який придбав Султан Брунею за ті ж 100 мільйонів доларів. Що б прикрасити інтер'єр Брунею витратив додатково 120 мільйонів. Ще б, всі меблі в салоні лайнера зроблена з найтоншої шкіри блакитного кольору.

Наступну, шосту позицію займає виготовлений в США Gulfstream V. Цей літак належить Олегу Деріпасці, «алюмінієвого короля». Вартість лайнера становить 35 мільйонів доларів. Крейсерська швидкість при цьому - 850 кілометрів на годину, а дальність польоту досягає 12 тисяч кілометрів.

Наступний розкішний авіалайнер належить Михайлу Прохорову, який є президентом приватного інвестиційного фонду «Група ОНЕКСІМ». Його Embraer Legacy 600 випущений в Бразилії. Його вартість близько 27 мільйонів доларів. Місткість пасажирів - всього 19 осіб. Швидкість літака становить 834 кілометра в годину а практична дальність може досягати майже 6 тисяч кілометрів.

Таким чином, можна зробити висновок, що хоч на всі 100 відсотків і не можна судити про першість в ціні нового літака саудівського принца, але за розкоші, масштабами та технічним характеристикам цей авіалайнер точно перевершує будь-які інші приватні літаки, на даний момент існуючі в світі.