ua en ru

АПУ розробила план спрощення податкової звітності, - Ложкін

АПУ розробила план спрощення податкової звітності, - Ложкін Фото: Борис Ложкін

Відповідні законопроекти повинні бути розроблені і внесені в парламент до 1 жовтня

Адміністрація Президента України (АПУ) і Державна фіскальна служба (ДФС) готують ряд законопроектів щодо спрощення адміністрування податків та зборів, вони будуть внесені на розгляд парламенту восени. Про це на засіданні Національної ради реформ повідомив глава АПУ Борис Ложкін, передає прес-служба глави держави.

"Податкова реформа - це те, що може бути схвалена парламентом до 1 жовтня, якщо на цьому сфокусуватися. Це не вимагає ні грошей, ні будь-яких інших ресурсів. Я думаю, всі фракції коаліції повинні бути в цьому зацікавлені", - зазначив Ложкін.

За його словами, необхідно значно скоротити обсяг інформації, яка повинна надаватися у податковій звітності. Мова йде про створення єдиної уніфікованої форми податкової звітності з податку на прибуток підприємств замість існуючих 5 форм за видами діяльності. Кількість додатків до декларації пропонується скоротити з 14 до як мінімум 9. Відповідний проект зараз розробляється в ДФС.

"Український бізнес, яким зараз і так не солодко, надто багато часу витрачає на те, щоб звітувати перед державою. Так, згідно з рейтингом Doing Business, в Україні на підготовку звітності компанія витрачає в середньому 350 годин в рік. Для порівняння - в Об'єднаних Арабських Еміратах, які є лідером по цьому показнику, він становить 12 годин", - зазначив глава АПУ.

Наступним кроком, за словами Ложкіна, має стати об'єднання ПДФО, ЄСВ та військового збору в єдиний податок на заробітну плату. Також буде запропоновано ввести єдину річну декларацію з сплату єдиного податку та ЄСВ та спрощення процедури її надання, зокрема, відмовитися від подвійного підтвердження подання декларації та застосування штрафів у разі подання уточненої інформації. Відповідні законопроекти повинні бути розроблені і внесені в парламент до 1 жовтня і заробити на практиці з січня 2016 року.

Глава президентської адміністрації підкреслив, що результатом має стати скорочення часу на адміністрування податків та зборів з 350 до 100 годин на рік.

Напоменим, Президент України Петро Порошенко на вчорашньому засіданні Національної ради реформ закликав прискорити розробку податкової реформи.