ua en ru

В АПУ розповіли про кваліфікаційний оцінюванні суддів

В АПУ розповіли про кваліфікаційний оцінюванні суддів Фото: Олексій Філатов

Суддів будуть оцінювати за рівнем професіоналізму, етичності та доброчесності

В Адміністрації Президента України (АПУ) розповіли про кваліфікаційний оцінюванні суддів. Про це сьогодні під час засідання Конституційної комісії розповів її секретар, заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Кожен суддя буде оцінено за критерієм професіоналізму, етичності, сумлінності, і виконуватиме надалі свої повноваження в разі успішного проходження цієї процедури. У випадку, якщо будуть виявлені обставини, які будуть свідчити про невідповідність судді займаній посаді, за цими критеріями суддя може бути звільнений з посади, і відповідно на цю вакансію буде проводитись конкурс, переможець конкурсу, який буде відповідати цим критеріям, буде займати цю посаду",- заявив Філатов.

Пропонується також закріпити інститут судового контролю за виконанням судових рішень з урахуванням того, що ефективне виконання судового рішення, відповідно до Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини, є невід'ємною частиною права на справедливий суд. У той же час, за словами Філатова, пропонується виключити повноваження Конституційного суду щодо тлумачення законів. Також планується запровадити інститут конституційної скарги, яку зможе подати будь-який громадянин.

"Рішення про припинення повноважень судді Конституційного суду пропонується, щоб приймав сам Конституційного суду з тих підстав, які передбачені Конституцією",- зазначив Філатов.

Нагадаємо, кваліфікаційне оцінювання суддів розпочнеться у вересні 2015 р.