ua en ru

В АПУ розповіли, за яких умов відбудеться зустріч Порошенка з Трампом

В АПУ розповіли, за яких умов відбудеться зустріч Порошенка з Трампом Фото: Костянтин Єлісєєв

Спочатку зустріч Порошенка і Трампа планувалося провести в лютому

Зустріч президента України Петра Порошенка і президента США Дональда Трампа відбудеться, як тільки дві сторони узгодять порядок денний, а також наповнення майбутньої зустрічі. Про це заявив заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю "Сегодня".

"Використовуються всі можливості для того, щоб підготувати головну і ключову зустріч - українсько-американський саміт. Тому і недавній візит заступника помічника держсекретаря США Бріджит Брінк в Україну розглядався в цьому контексті. Хочу ще раз повторити: зустріч на вищому рівні відбудеться, як тільки дві сторони узгодять порядок денний, а також наповнення майбутньої зустрічі. Звичайно, ми б хотіли, щоб це сталося якомога швидше", - заявив він.

Так, за словами Єлісєєва, спочатку зустріч Порошенка і Трампа планувалося провести в лютому, разом з тим, зокрема, через кадрові питання в адміністрації Трампа вона не відбулася.

"Справді, ми пропонували дати візиту в кінці лютого. Але, як ви знаєте, на той час відбувалися певні непрості кадрові процеси в новій адміністрації. На той момент, на жаль, ще не були зайняті ключові позиції в новій американській адміністрації, в Держдепі, в Раді нацбезпеки. Тому є певні об'єктивні причини відсутності конкретних дат", - заявив він.

Також Єлісєєв додав, що найближчим часом планується продовження контактів на високому рівні для узгодження порядку денного зустрічі Порошенка і Трампа.

"Нас, звичайно ж, цікавить змістовний візит, а візит не заради візиту. Отже, крім дати, ми б хотіли сформувати конкретний порядок денний з тим, щоб вийти на певні домовленості. Найближчим часом плануємо продовження контактів на високому рівні для узгодження таких домовленостей", - заявив він.

Крім того, Єлісєєв повідомив, що на даний момент тривають активні візити в США українських депутатів і візити членів Конгресу в Україну.

"Відбувається знайомство з новими представниками як Ради нацбезпеки США, так і Білого Дому, Держдепартаменту... Вважаю, що настав час перейти від інтенсивності до нової якості і змістовності наших відносин. На сьогоднішній день ми цим і займаємося. Намагаємося забезпечити пріоритетність так званого українського питання у зовнішньополітичному порядку денному нової американської адміністрації", - додав Єлісєєв.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в АПУ вважають важливим, щоб Трамп зустрівся з Порошенком, перш ніж з Путіним.