ua en ru

АПУ розповіла про висновки Венеціанської комісії щодо судової реформи

АПУ розповіла про висновки Венеціанської комісії щодо судової реформи Фото: Адміністрація Президента України

Комісія вважає реформу добре підготовленою

Адміністрація Президента України (АПУ) розповіла про висновки Венеціанської комісії щодо судової реформи. Зокрема в остаточному висновку комісії вказано, що "остання версія змін до Конституції є дуже позитивною і добре підготовленою та заслуговує повної підтримки". Про це повідомляє прес-служба АПУ.

"Ми вдячні експертам Венеціанської Комісії за цю високу оцінку i сподіваємося, що найближчим часом доопрацьований проект змін до Конституції буде схвалений на пленарному засіданні Конституційної Комісії та внесений Президентом на розгляд Верховної Ради", - зазначив заступник голови АПУ та секретар Конституційної Комісії Олексій Філатов.

Уточнюється, що Венеціанська комісія, зокрема, підтримала скасування випробувального терміну для суддів, скасування "порушення присяги" як підстави для звільнення суддів, запровадження конкурсних процедур при призначенні суддів на посади, формування Вищої ради правосуддя таким чином, щоби більшість складали судді, обрані суддями, проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності (насамперед, через позбавлення ВРУ повноважень щодо висловлення недовіри Генеральному прокурору), а також позбавлення прокуратури повноважень щодо здійснення загального нагляду, запровадження інституту конституційної скарги тощо.

Комісія відзначає факт, що розробники законопроекту вилучили повноваження Ради щодо призначення, а Президента - щодо звільнення суддів та передали їх Вищий раді правосуддя. Водночас, Венеціанська комісія рекомендує чітко вказати, що Вища рада правосуддя має повноваження також щодо переведення суддів та їх просування по службі, хоча Президент може у перехідний період відігравати роль в цьому процесі з міркувань національної безпеки. Комісія зазначає, що "тільки грубі дисциплінарні проступки можуть потягнути за собою звільнення суддів Конституційного суду".

"Венеціанська комісія наголосила, що звільнення всіх суддів, крім виключних випадків, таких як зміна конституційного ладу, не відповідає європейським стандартам та принципу верховенства права. У той же час, це не виключає оновлення суддівського корпусу через механізми реорганізації окремих судів, а також оцінювання всіх суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності та доброчесності, що співпадає з позицією Конституційної Комісії", - вказує АПУ.

Нагадаємо, міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що Європейська комісія "За демократію через право" ("Венеціанська комісія") схвалила зміни до Основного закону в частині правосуддя.