ua en ru

Apple може стати власником найбільшого хедж-фонду в світі

Apple незабаром може стати власником найбільшого за обсягом активів хедж-фонду у світі, повідомив ресурс zerohedge.com. Інвесткомпанія Braeburn Capital, створена шість років тому для управління грошовими коштами виробника iPhone, може обійти за цим показником поточного лідера ринку - фонд Рея Даліо Bridgewater з активами під управлінням близько 130 млрд дол.

Braeburn Capital з'явилася на світ в 2006 р. Apple зареєструвала компанію в штаті Невада для управління своїми запасами готівки, які на той момент становили 8,7 млрд дол. Як з'ясувала пізніше The New York Times, одним з мотивів цього рішення було бажання Apple, штаб-квартира якої знаходиться в штаті Каліфорнія, мінімізувати податки. Податок на прибуток корпорацій в рідному штаті Apple становить 8,84%, у той час як у Неваді його ставка дорівнює нулю. Згодом Apple перекладала в Braeburn свої вільні кошти, які після виходу iPhone і iPad почали стрімко зростати.

Як повідомив популярний фінансовий ресурс zerohedge.com, в даний час під управлінням Braeburn (так, до речі, називається сорт кисло-солодких яблук) знаходиться 117,2 млрд дол. - запас готівкових коштів на червень 2012 р. Це, за даними Zero Hedge, більше, ніж було у найбільшого в світі хедж-фонду Bridgewater, який управляє 100 млрд дол. активів. Втім, за даними Bloomberg, активи під управлінням хедж-фонду Рея Даліо дещо більше і становлять близько 130 млрд дол. Однак з урахуванням того, що запас готівки Apple в середньому збільшується на 15 млрд дол. в квартал, що вже за підсумками січня-вересня Braeburn могла вийти в лідери.

Zero Hedge віднесла придворну керуючу компанію до хедж-фондів, так як про її інвестиції відомо настільки ж мало, а може бути, і того менше. Так як Braeburn управляє тільки засобами Apple, вона практично не повинна розкривати інформацію про свої інвестиції. Так, в описі Braeburn, наявному через терминал Bloomberg, вказується лише, що вона "інвестує в сировинні контракти, венчурні компанії і здійснює інші різноманітні інвестиції".

Читайте також: Apple планує відкрити магазини в Індії