ua en ru

Апеляційний суд Києва 22 листопада прийме рішення щодо казахстанської шахрайки

Апеляційний суд Києва 22 листопада прийме рішення щодо казахстанської шахрайки

Постраждалі від дій Жанари Ахметової просять владу України екстрадувати її на Батьківщину

Постраждалі від дій казахстанської шахрайки Жанари Ахметової (засуджено ще в 2009 році на 7 років ув'язнення) просять владу України екстрадувати на Батьківщину. 22 листопада в Апеляційному суді Києва буде слухатися її клопотання про скасування екстрадиційного арешту за запитом Казахстану і "червоній картці" Інтерполу, пише "Судово-юридична газета".

Ахметова, яка була засуджена в Казахстані, але не відбула покарання (отримала відстрочку до 14-річчя сина) і втекла в Україну, представлялася тут пригнобленою на Батьківщині опозиційною журналісткою. На питання ЗМІ про журналістську діяльність Ахметової в Казахстані одна з потерпілих Світлана Пашаєва відповіла:

"Нам вона представлялася працівником банку, це у вас тепер вона представляється журналістом. Ми лише нещодавно дізналися, що в Україні у неї з'явилося посвідчення журналіста. У Казахстані ніхто і ніколи не знав її ні як журналіста, ні як опозиціонера".

Представник інтересів потерпілих, правозахисниця Жазіра Тоганбаєва доповнила: "Вона завела акаунти в соцмережах і пише там блоги. Я особисто про це дізналася навесні 2016 року, хоч я є громадським діячем і стежу за пресою і всім, що відбувається в Казахстані".

Ще одна потерпіла від шахрайських дій Ахметової ще в 2007 році Райхан Айтбай заявила: "Якщо її повернуть до нас назад, то вона повинна і старий термін відбути, а ще додалися втеча з незаконним перетинанням кордону, пачка нових заяв від потерпілих і нові кримінальні справи. Але мені особисто що толку від того, що її посадять? Я особисто хотіла б отримати назад свої гроші, і, звичайно, коли вона в Україні ховається, цього точно відбудеться. А гроші в неї є – будинок багатий, навіть в Україні її місцева поліція затримала в дорогій квартирі в "клубному будинку".

В газеті відзначають можливі зв'язки Жанари Ахметової з відомим аферистом, засудженим у Казахстані на 20 років і також втікачем – екс-банкіром Мухтаром Аблязовим. Видання також нагадує, що Міграційна служба України відмовилася надати політичний притулок Ахметовій, а Інтерпол після ретельної перевірки видав міжнародний ордер на її арешт.

ЗМІ звертає увагу на схожість сценаріїв, за якими діють Ахметова і Аблязов: отримавши на Батьківщині термін по суто кримінальному корисливому злочину вони біжать звідти і намагаються видавати себе за опонентів "тоталітарного режиму Назарбаєва" і просити політичного притулку – Ахметова в Україні, а Аблязов спочатку у Великобританії, потім у Франції.

Старший партнер відомої міжнародної юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Роман Марченко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" так прокоментував ситуацію:

"Поки знайдено і повернуто клієнту трохи більше 1 млрд дол. з вкрадених 6 млрд, так що робота з виявлення викрадених і частково легалізованих ОЗУ Аблязова коштів триває. Йдуть судові процеси в США, Україні, РФ, Люксембурзі, Англії та інших юрисдикціях. Стосовно ж зусиль держав по покаранню винних скажу так. Є казахстанський вирок — 20 років в'язниці. Є англійська — 22 місяці в'язниці. Французькі суди дали "зелене світло" на екстрадицію Аблязова в Україну, і очікується рішення місцевого уряду про його видачу. У Франції, Латвії, Угорщині та інших країнах йдуть власні кримінальні розслідування. Так що це тільки питання часу, коли "нагорода знайде свого героя", і Аблязов вже втретє у своєму житті повернеться за ґрати. Українським банкірам це повинно послужити уроком — не можна безкарно розкрадати кошти вкладників і після просто сховатися за кордоном".