ua en ru

Антимонопольна служба РФ відстоює недискримінаційний доступ до ГТС "Газпрому"

До уряду РФ внесений проект постанови про недискримінаційний доступ до газотранспортної системи "Газпрому". Про це вчора повідомив глава Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Ігор Артем'єв. Всі газопроводи мають бути виділені, наполягають у відомстві. Експерти, втім, переконані, що позиції газової монополії поколивати не вдасться. Про це пише видання РБК daily.

У ФАС вважають, що облік фінансових потоків повинен проводитися роздільно. На думку антимонопольщиків, сьогодні все змішано: і транспортування, і здобич, і продаж. У результаті виходить такий величезний вінегрет, - пояснив голова ФАС.

"Ми зробили свою роботу. Чергова ітерація правил доступу до газової труби з нашого боку завершена. Ми чекаємо нарад у віце-прем'єра Ігоря Сечіна і голови уряду Володимира Путіна", - повідомив вчора голова антимонопольщиків РФ. За його словами, якщо документ буде підписаний, то це буде подія історичного масштабу, оскільки ті обсяги газу, які сьогодні спалюються на факелах, зможуть дістати доступ у трубу.

За словами прес-секретаря голови уряду Дмитра Пескова, засідання з цього питання за участю прем'єра Владимир Путіна поки не заплановані. Що ж до проекту постанови, внесеної ФАС, за його словами, документ вимагає додаткового опрацьовування з профільними міністерствами і відомствами.

У газовій монополії констатували, що з пропозиціями антімонопольщиков не ознайомлені. "Поки не бачили", - повідомив РБК daily офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.