ua en ru

Антикорупційний комітет ВР перевірить законність дій Мінінфраструктури

Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією прийняв рішення провести перевірку законності передачі в концесію державного підприємства МТП "Морський торговельний порт "Южний", ініційованої Міністерством інфраструктури. Про це заявив президент ГО "Антикорупційний підприємницький фронт" Ігор Єгоров.

За його словами, депутати вирішили перевірити транспортне відомство, розглянувши звернення АПФ.

"Діяльність посадових осіб Мінінфраструктури та ФДМУ загрожує національним інтересам і безпеці України. Дії чиновників у ході підготовки до концесії єдиного глибоководного порту "Південний" спрямовані на одне - віддати за безцінь порт, який належить народу і приносить щорічно сотні мільйонів в бюджет, одного з одіозних олігархів", - підкреслив глава "АПФ".

Він також додав, що антикорупційний комітет ВРУ вже звернувся до голови СБУ Василя Грицака з проханням організувати перевірку концесіонування МТП "Південний".

"В ході підготовки до концесії чітко простежується ряд корупційних схем. У зв'язку з цим даний процес вимагає негайної перевірки. І цим разом з профільним комітетом ВРУ займеться також і СБУ", - зазначив Єгоров.

За словами експерта, навколо концесії найбільшого морського порту України коїться повна плутанина. Компанія-оцінювач "Делойт і Туш" заявила про закінчення оцінки та передачі звіту в Мінінфраструктури. Однак, заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян запевнив, що Міністерство не має в своєму розпорядженні результатами оцінки.

"Делойт завершив оцінку. Вона повинна бути у Фонді держмайна. Після її погодження він передає її нам", - заявив Омелян.

Голова ФДМУ у відповідь на запитання журналістів про оцінку порту "Південний" запевнив, що нічого не знає про це. Але вже через кілька днів на офіційній сторінці ФДМУ повідомив, що оцінка в Фонд не надходила. Про те, де вона, повинен знати замовник - Мінінфраструктури.

Координатор руху "Ні корупції на транспорті" Олександр Захаров зазначив, що процес передачі порти в приватні руки стає все більш заплутаним.

"Готують підпільну приватизацію порту "Південний", щоб ніхто нічого не дізнався. І коли він буде в олігарха чергового, всі будуть розводити руками, що вони нічого не можуть вдіяти. Буде саме так", - переконаний Захаров.

Заступник глави секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання "Депутатський контроль" Андрій Боніславський впевнений, що непрозорість концесійної процедури порту "Південний" не випадкова.

"У народі це називається кругова порука, коли немає крайніх. В результаті ніхто не винен, але прості українці страждають. Дурних людей в держорганах немає. Я думаю, що це продумана схема з виведення за безцінь об'єктів з їх подальшим продажем. Народ з цього нічого не отримає", - сказав він.