ua en ru

Анонсування програми stand-by з МВФ зміцнює кредитний рейтинг України, - Fitch

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає позитивний вплив анонсування програми stand-by на кредитний рейтинг України.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає позитивний вплив анонсування програми stand-by на кредитний рейтинг України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби агентства.

Згідно з повідомленням, це збільшує ймовірність отримання Україною доступу до зовнішнього фінансування. Воно може також стимулювати проведення структурних реформ і зменшення диспропорцій.

"Проте, існують значні ризики для реалізації програми у світлі триваючого геополітичного ризику в регіоні та можливості подальшої ескалації кризи і внутрішньої політичної та економічної ситуації після падіння уряду Віктора Януковича і включення Криму до складу Російської Федерації", - наголошується в повідомленні.

На думку експертів, попередні угоди України з МВФ залишалися нереалізованими через невиконання непопулярних заходів, а структурні реформи - питання довгострокової перспективи.

"Масштаб проблем, з якими сьогодні зіткнулася Україна, характеризується нашим рейтингом запасів іноземної валюти України, що знаходяться на рівні ССС, що означає істотний кредитний ризик", - наголошується в повідомленні.

МВФ заявив у четвер, що дворічна угода stand-by буде коштувати USD 14-18 млрд дол., залежно від іншої двосторонньої і багатосторонньої підтримки. В кінцевому підсумку, програма покликана розблокувати 27 млрд дол. підтримки від більш широкого міжнародного співтовариства протягом найближчих двох років, повідомили в МВФ. Розгляд виконавчою радою очікується в квітні, і в разі затвердження, перші виплати можуть відбутися вже в наступному місяці.