ua en ru

Макаревич став лауреатом премії Московської Гельсінкської групи

Макаревич став лауреатом премії Московської Гельсінкської групи

Лідер гурту "Машина часу" Андрій Макаревич став лауреатом премії Московської Гельсінкської групи (МГГ) в номінації "За захист прав людини засобами культури і мистецтва", повідомив РБК прес-секретар "Машини часу" Антон Чернін.

Серед інших лауреатів цього року - депутат Псковських міських закзборів Лев Шлосберг, заступник головного редактора "Московського комсомольця" Айдер Муждабаєв, голова комітету "Громадське сприяння" Світлана Ганнушкіна, ведуча радіостанції "Ехо Москви" бард Нателла Болтянская, адвокат Раміль Ахметгалієв та інші, зазначив Чернін.

Премія МГГ вручається щороку на День прав людини. Цього року церемонія пройде 9 грудня у Виставковому залі Московського Сахаровського центру.

Макаревич став одним з найпомітніших об'єктів критики серед прихильників позиції російської влади в Україні. Його концерт на Донбасі 12 серпня засудили представники "Єдиної Росії" та інші провладні сили. Депутат Євген Федоров звинувачував музиканта в давній "співпраці із фашистами", а також у тому, що Макаревич "перейшов на сторону ворогів Російської Федерації". Згодом концертні майданчики в різних містах Росії з різних причин скасовували концерти "Машини часу".

Нагадаємо, 18 листопада Савеловський суд Москви задовольнив позов музиканта Андрія Макаревича про захист честі і гідності до видавництва ТОВ "Айньюс" (газета "Известия") і письменника Олександра Проханова. Але знизив позовні вимоги у два рази - Макаревич просив стягнути з відповідачів 1 млн руб.